Sonkás-sajtos lepény a Főételek kategóriában
Készítsük el a tésztát. Lehetőleg minden összetevő legyen jó hideg. Dolgozzuk össze egy konyhai keverőgépben,sózzuk, borsozzuk. Vigyázzunk, ne dolgozzuk túl, végezzünk vele hamar. Kézzel is gyúrhatjuk, de ne sokáig, mert a kezünk fölmelegíti a tésztát. Nem kell a tésztának homogénnek lennie, lehet morzsás, darabos. Tekerjük be folpackba és tegyük a hűtőbe min. 3 óráig.
A hűtőből kivett tésztát egy kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, de ne túl vékonyra. A tészta könnyen szakad, de ez ne zavarjon, ez egy kifejezetten morzsásan törő tészta lesz. Vegyünk elő egy 24-28 cm átmérőjű gyümölcstorta formát és hajtsuk bele a tésztát. Ha elszakad, egyszerűen csak pótoljuk egy másik tésztadarabbal és nyomkodjuk hozzá.A szélét szedjük le. Ha van egy pici maradék, azt máskor fel tudjuk használni. Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Béleljük ki egy alufóliával és tegyünk bele babot, vagy csicseriborsót, esetleg rizst, nehezéknek. Tegyük 200 fokos sütőbe, kb. 25 percre. Az utolsó 5 percre levehetjük róla a babszemeket a fóliával együtt. Ez az ún. vaksütés, most csak a formát sütjük meg majdnem készre.
Közben készítsük el a tölteléket. A megmosott póréhagymát aprítsuk fel. A főtt sonkát kockázzuk apróra, a tojásokat negyedeljük.
Egy evőkanálnyi margarint forrósítsunk fel egy lábosban, majd adjuk hozzá a póréhagymát. Lassú-közepes lángon fonnyasszuk meg. Nem kell pirítani, maradjon finom, édeskés.
Adjuk hozzá a a Knorr Sajtszósz alapot, jól keverjük el, majd öntsük föl kb. 3,5 dl hideg tejjel. Keverjük simára.
Tegyünk bele egy evőkanál mustárt és kevergetve főzzük további 2 percig.
Majd üssünk bele egy tojást, keverjük el. Kevergetve főzzük további 30-40 másodpercig. Vigyázzunk, ne főzzük nagy lángon és tovább, ne legyen belőle rántotta.
Ha a tészta halvány sárgásra megsült, akkor vegyük ki a sütőből. Tegyük bele a sonkakockákat. Majd kanalazzuk bele a sűrű, póréhagymás sajtszószt. Simítsuk le. Tegyünk a tetejére negyedelt tojásokat, pár db. félbe vágott koktél paradicsomot. majd szórjuk meg reszelt füstölt sajttal.
Tegyük vissza a sütőbe 160 fokra. Süssük kb. 25 percig. Tálalhatjuk melegen, langyosan, de akár szobahőmérsékleten is.