1. lépés
A tésztát 4 részletben készítjük el. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgát a cukorral kikeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, a két masszát lazán összekeverjük, azután négyfelé osztjuk. Az egyikhez 3 evőkanál sütőporral elkevert lisztet, a másikhoz 3 evőkanál darált diós, sütőporos lisztet, a harmadikhoz és a negyedikhez ugyancsak 3-3 evőkanál kakaós-sütőporos lisztet keverünk, majd a piskótákat 22 cm-es Ramával kikent és kilisztezett tortaformában külön-külön megsütjük. Az egyik kakaós piskótalapot a tortaformába helyezzük, és finoman meglocsoljuk a rumos öntettel. Rákenjük a krém harmadát, és megszórjuk rumba áztatott mazsolával, meg durvára vágott dióval. Befedjük a sima piskótával, locsolunk, kenünk és szórunk. Erre a diós lap kerül, amit ugyancsak meghintünk az öntettel, rákenjük a maradék krémet, rászórjuk a maradék diót és a mazsolát, majd betakarjuk a másik kakaós lappal. A tortát hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul. Tálalás előtt kivesszük a formából, és a tetejét kakaóval díszítjük. Krém: a krémhez a tojások sárgáját a liszttel, és egy kevés tejjel palacsintatészta sűrűségűre kikeverjük. A többi tejet a cukor felével, és a félbevágott vaníliával felforraljuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A felforralt tejet a lisztes-tojásos-tejes masszához öntjük, és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a tojáshabot, és a kevés langyos tejben feloldott zselatint. Öntet: az öntethez a cukrot 1 dl vízben sűrű sziruppá főzzük, majd amikor kihűlt, összekeverjük a rummal, és a reszelt citromhéjjal.
Hozzászólások