Somlói szelet
Somlói szelet
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • tojás - 8 darab
    • cukor - 18 dekagramm
    • liszt - 20 dekagramm
    • kakópor - 0.5 dekagramm
    • darált dió - 2 evőkanál
    • sütőpor - 1 csipetnyi

    A krémhez

    • tej - 0.5 liter
    • kristálycukor - 25 dekagramm
    • vaníliás pudingpor - 8 dekagramm
    • tojásfehérje - 5 darab
    • rum - 2 cl
    • darált dió - 10 dekagramm
    • mazsola - 4 dekagramm

    A díszítéshez

    • tejszínhab - 25 dekagramm
    • csokoládé - 5 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A tojásokat szétválasztjuk, a fele cukorral a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a másik fele cukorral fehéredésig keverjük. Utána óvatosan hozzá keverjük a kemény habot és részletekben belekeverjük a sütőporos lisztet. A tésztamasszát 3 részre osztjuk. Egyik marad sárgán, a másodikba keverjük a kakaót, a harmadikba a darált diót. Egy nagyméretű gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a 3 fajta tésztát egymás mellé (kb 1/2 cm vastag kell hogy legyen) simítjuk. 180-190 fokon 10-12 percig sütjük.
    2. A krém elkészítése: a tojásfehérjéket a fele cukorral kemény habbá verjük. A vaníliás pudingporokat a másik fele cukorral és kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk, 1 vaníliás cukrot is tehetünk még bele és sűrűre felfőzzük lassú tűzön. Tartalék lángon a sűrűre főtt, pudingos masszába keverjük a cukros tojáshabot.
    3. Az elkészült krémet kettéosztjuk. A mazsolát előzőleg már rumban megáztattuk.
    4. A diós lap kerül alulra, meglocsoljuk rummal, a fele krémet rákenjük, megszórjuk darált dióval, majd mazsolával. Erre rákenjük a másik fele krémet, majd rátesszük a sárga lapot, (a barna következett volna, de elfeledkeztem róla, de így is jó), meglocsoljuk rummal, majd a másik rész krém felével megkenjük. Megszórjuk dióval, majd mazsolával, rásimítjuk a maradék krémet és befedjük a barna lappal.
    5. A tejszínt keményre verjük, a felét a tészta tetejére simítjuk és egy villával, vagy más eszközzel hullámosítjuk. 18 szeletet kijelölünk és mindegyik közepébe egy habrózsát nyomunk a megmaradt tejszínből. Csokireszelékkel díszítjük.