tojás | 6 darab |
---|---|
cukor | 37.5 dekagramm |
liszt | 30 dekagramm |
víz | 12 evőkanál |
sütőpor | 1 darab |
citrom kifacsart leve és reszelt héja | 1 darab |
vaníliás pudigpor | 3 csomag |
---|---|
tej | 1.5 liter |
cukor | 1 kevés |
vaníliás cukor vagy aroma | 1 csomag |
mazsola | 1 darab |
tejszínhab | 1 darab |
---|
Somlói galuska(finom és egyszerű) a Desszertek kategóriában
A tojások sárgáját 30 dkg cukorral és a maradék 6 kanál vízzel habosra verjük, közben a lisztet átszitáljuk és hozzávegyítjük a citrom reszelt héját és a sütőport. A tojások fehérjéjét 6 kanál vízzel és pár csepp citromlével kemény habbá verjük, hozzáadjuk a maradék cukrot is, és ezzel is kemény habbá verjük. A tojások sárgájához felváltva adjuk hozzá a habot és a lisztet, óvatosan keverve, hogy a hab nehogy összetörjön. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben, kb. 180°C-on 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk.
Az alját visszatesszük a tepsibe, megkenjük a mazsolás, vaníliás pudinggal, (nem baj, ha folyik, beszívja a tészta), erre szórjuk vastagon a darált diót, közben minden egyes lapot megcsepegtetünk rum aromával. Rátesszük a középső lapot, és ugyanígy elkészítjük. Legvégén rá a teteje, erre is puding kerül és jó vastagon szórjuk meg cukros kakaóporral. Letakarva be a hűtőbe, hogy pár óra alatt összeálljon. Lehet a tetejére szórni még pörkölt mandulát. vagy mogyorót, vagy diót. Ezután elkészítjük az öntetet. Tálalásnál evőkanállal szaggassunk ki belőle öblös kehelybe, tegyük rá a csokiöntetet, tejszínhabot, és valami díszt a legvégén. Isteni finom.