Somlói galuska - eredeti
Somlói galuska - eredeti
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelék

    • liszt - 15 dekagramm
    • cukor - 20 dekagramm
    • tojás - 8 darab
    • cukor - 15 dekagramm
    • tej - 1 liter

    Csokiöntet

    • rum - 0.5 dl
    • víz - 3 dl
    • étcsoki - 20 dekagramm

    Locsoló cukoroldat

    • citrom reszelt héja - 2 darab
    • rum - 2 dl
    • víz - 7 dl

    Világos piskóta

    • tojás - 10 darab
    • citrom - 1 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • liszt - 25 dekagramm
    • cukor - 20 dekagramm

    Kakaós piskóta

    • kakaó - 2.5 dekagramm
    • liszt - 10 dekagramm
    • cukor - 10 dekagramm
    • tojás - 5 darab

    Elkészítés:

    1. A tészták hozzávalóiból külön-külön megsütjük a kétféle piskótát, majd kihűtjük. A töltelékhez a tejet feltesszük forrni, közben kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel, melyet még 1-2 dl hideg tejjel lazítunk, a fehérjét felverjük habnak a másik adag cukorral. Ezután a sárgáját a forró tejbe keverjük gyorsan, lassú tűzön, majd amikor már lezártuk, akkor keverjük a sűrű krémhez a felvert habot. Az még simán megfő, de a krém így lesz tuti. A cukrot a vízzel, a citromhéjjal felforraljuk, lehűtve rummal ízesítjük. Mély tálba helyezzük a fehér piskóta - melyet kisebb kockára szeretek vágni - felét, cukorsziruppal meglocsoljuk, rá a krém 1/3-a, a kakaós piskótakocka mind, ezt is meglocsolom, majd a krém, azután a világos piskóta, megint locsolom és a végén az összes krém. Tetejét lehet kakaóval beszórni, és hűtjük. Tálalásnál kis halmokat rakunk a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel díszítjük. Az öntethez a csokit a vízzel felfőzzük, majd kihűlve rummal ízesítjük. Lehet a krémre pörkölt dió darabokat, gyümölcsvagdalékot, mazsolát rakni. Ha gyermekek is fogyasztják kimarad a rum, és aromával készítem. Hatalmas adag lesz belőle.