Feltöltve:

Somlói bomba

timer 0
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Sárga piskóta

liszt5 evőkanál
vaníliás cukor1 csomag
1 csipetnyi
olaj1 dl
kristálycukor6 evőkanál
tojás6 darab

Kakaós piskóta

olaj1 dl
kristálycukor6 evőkanál
tojás6 darab
1 csipetnyi
liszt5 evőkanál
rum2 evőkanál
kakaópor1 evőkanál

Diós piskóta

liszt5 evőkanál
darált dió3 evőkanál
1 csipetnyi
olaj1 dl
kristálycukor6 evőkanál
tojás6 darab

Töltelékbe

durvára vágott dió10 dekagramm
rum2 dl
mazsola10 dekagramm

Csokoládéöntet

tej3 dl
rum1 kevés
finomliszt1 púpos kávéskanál
kristálycukor4 evőkanál
tojássárga1 darab
kakaópor3 evőkanál

Tálaláshoz

habfixáló1 csomag
méz1 evőkanál
tejszín6 dl

Díszítéshez

csokoládés ostyarúd1 csokor

Vaníliakrém

tojás3 darab
liszt10 dekagramm
kristálycukor20 dekagramm
vaníliarúd0.5 darab
tej5 dl

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A töltelékhez a rumba áztatjuk a mazsolát, és durvára vágjuk a diót. Előmelegítjük a sütőt. A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. Elkészítjük a sárga piskótát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk az olajat. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgáját, rákanalazzuk a lisztet, és egy lyukas fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Gáztepsibe egyenletesen szétterítjük, és középső fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütjük, (tűpróba!). Még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével, és hűlni hagyjuk. Elkészítjük a diós piskótát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzácsurgatjuk az olajat. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgát, hozzáadjuk a liszttel elkevert darált diót, és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. Gáztepsiben egyenletesen szétterítjük, és a középső fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütjük, (tűpróba). Még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével, és hűlni hagyjuk. Elkészítjük a kakaós piskótát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzácsurgatjuk az olajat, és a rumot. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgát, hozzáadjuk a liszttel elkevert kakaóport, és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. Gáztepsiben egyenletesen szétterítjük, és középső fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütjük, (tűpróba). Még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével, és hűlni hagyjuk. A vaníliakrémhez a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgákat a további hozzávalókkal csomómentesen elkeverjük, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Miután levettük a tűzről, beleforgatjuk a fehérjehabot is. A piskótalapokat kigöngyöljük, vékonyan megkenjük vaníliakrémmel, szorosan visszatekerjük, és felszeleteljük. Frissentartó fóliával borítunk egy félgömb alakú tálat. Kibéleljük az oldalát piskótaszeletekkel: diósat teszünk középre, sárgával körberakjuk, majd egy kakaós kör következik, végül egész, vagy félbevágott diós piskótákkal egészen a tál pereméig feltöltjük. A rumba áztatott mazsolát leszűrjük, lecsöpögtetjük, és három részre osztjuk. A durvára vágott diót is harmadoljuk. A piskótával bélelt tál aljára teszünk egy réteg vaníliakrémet. Megszórjuk 1/3 rész mazsolával, és 1/3 rész durvára vágott dióval. Egy sor sárga piskótával takarjuk. Egy réteg vaníliakrémet teszünk rá. Újabb 1/3 rész mazsolával és 1/3 rész dióval szórjuk meg. Egy sor kakaós piskótával fedjük. Ismét egy réteg vaníliakrémet teszünk rá. Rászórjuk a maradék 1/3 rész mazsolát és diót. Végül egy sor diós piskótával zárjuk a tortát. Letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek. A csokoládéöntet hozzávalóit - a rum kivételével- csomómentesen elkeverjük, sűrűre főzzük. Miután langyosra hűlt, rummal ízesítjük. Hűtőbe tesszük. A bomba tálalása előtt a tejszínt mézzel kissé felverjük. Hozzáadjuk a habfixálót, kemény habbá verjük. Egy részét csillagcsőrös nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük a bomba alját. Csokoládés ostyarudakat szúrunk a piskótaroládok közé, és azok közepébe. A somlói szeleteket csokoládéöntettel, és tejszínhabbal szervírozzuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0