körte (kb. 12 dkg ) |
---|
mazsola | 5 dekagramm |
---|---|
darált háztartási keksz vagy édes morzsa | 7 dekagramm |
víz | 0.5 dl |
citrom reszelt héja és leve | 1 darab |
méz | 2 evőkanál |
kristálycukor | 30 dekagramm |
darált dió | 40 dekagramm |
narancs lereszelt héja | 1 darab |
liszt | 50 dekagramm |
---|---|
Ráma | 20 dekagramm |
porcukor | 5 dekagramm |
só | 1 dekagramm |
élesztő | 2.5 dekagramm |
tojássárgája | 4 darab |
tej (lehet kicsit kevesebb is, amennyivel simára össze tudjuk gyúrni a tésztát) | 1.5 dl |
búzadara | 5 dekagramm |
---|---|
víz | 1 dl |
méz | 2 evőkanál |
kristálycukor | 25 dekagramm |
mák ledarálva | 35 dekagramm |
mazsola | 5 dekagramm |
citrom reszelt héja és leve | 2 darab |
Simándl Marika néni bejglije a Desszertek kategóriában
A tésztát készítjük először el. Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek hidegek a hozzávalók. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, belemorzsoljuk az élesztőt, ezt követi a Rama, porcukor, só, tojássárgája, majd kevés tejet hozzáadva szép, egyenletes tésztává gyúrjuk. Négy egyforma cipót formázunk belőlük és letakarjuk őket.
Fél órát állni hagyjuk, közben elkészítjük a kétféle tölteléket.
Töltelék elkészítése: kb. 0,5 dl vizet cukorral felforralunk. Elkeverjük benne a mézet és a többi hozzávalót. A másikféle tölteléket is ugyanígy készíthetjük el.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első cipónkat. Beletöltjük az egyik töltelék felét, egyenletesen feltekerjük, megkenjük tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd Ramával kikent, lisztezett tepsibe (esetleg sütőpapírra) helyezzük, előmelegített sütőben sütjük.