Feltöltve:

Sertéspörkölt

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

sertéslapocka50 dekagramm
Knorr Pörköltízesítő kocka2 darab
10 dkg hagyma2 darab
fokhagyma gerezd2 darab
Pirospaprika1 teáskanál
őrölt kömény1 teáskanál
babérlevél1 darab
zöldpaprika1 darab
Paradicsom1 darab
Olaj2 evőkanál
só, bors darab

A pörköltről
A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű. Erdei Ferenc szerint paprikás ételeinket három csoportba oszthatjuk: paprikás, pörkölt, és ami se nem paprikás, se nem pörkölt - ez a gulyás. A magyar pörkölt történetének kezdete visszanyúlik egészen az ezerhétszázas évekig. A pörkölt jellegzetes magyar étel, alföldi parasztételként, pásztorételként tartották számon. A pörköltnek számos elkészítési módja létezik. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt. A lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabos húst, és addig keverték, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. Ezután rákerül az őrölt paprika, de nagyon fontos megemlíteni, hogy csak úgy szabad hozzáadni, ha előtte levesszük a tűzről, mert nagyon könnyen odaég. Miután a paprika is belekerült a készülő ételbe, a hozzáadásra szánt víz következik, így pároljuk tovább a főztünket. A paprika mellett a fontos összetevő a hagyma. Sokak szerint a pörkölt szaftosságában nagyban közrejátszik a hagyma mennyisége is. Gyakorlatilag bármilyen állat húsából lehet készíteni pörköltet, de leginkább marha, birka, sertés és a vadhúsból (szarvas, őz, vaddisznó, nyúl) készült változatai a legelterjedtebbek. Nem kell megijednünk a vegyes pörkölt elkészítésétől sem, abból is remek egytálétel készül. Sőt, a pörköltnek léteznek húsmentes változatai is, ilyen például a gombapörkölt. Az elkészítési alapelv ugyanaz, csak hús helyett a gombát adjuk hozzá az üvegesre párolt hagymához. A fűszerezésének nincs egy hagyományos módszere, végtelen variációja létezik.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg forró olajon. Közben vágjuk kisebb kockákra a húst.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Ha megpirult a hagyma, dobjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a babérlevelet, adjuk hozzá a húst, pirítsuk fehéredésig.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Adjuk hozzá a pörköltízesítő kockákat és egy kiskanál pirospaprikát. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Jól keverjük át, pároljuk saját levében.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Lassú tűzön lefedve pároljuk készre. Időnként keverjük meg a húst és adjunk hozzá egy kevés vizet, ha szükséges. Eközben készítsük el a nokedlit, szokás szerint. Kóstolás után, szükség szerint, utóízesítsünk kevés Delikáttal, vagy sóval, borssal.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Körömpörkölt

timer 250"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tejfölös-gombás sertéspörkölt

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 2

Bakonyi sertésborda

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 1

Sertéspörkölt

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Sertéspörkölt

timer 140"
mood Közepes
thumb_up 0

Sertés pörkölt

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Sertéspörkölt

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Csabai finom falatok

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0

Sertéspörkölt szarvacskával

timer 75"
mood Könnyű
thumb_up 1

Malacpörkölt

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Sertés pörkölt nokedlivel

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0