Sertésmáj Bánffy-módra
Sertésmáj Bánffy-módra
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • paradicsom - 50 dekagramm
  • vöröshagyma - 50 dekagramm
  • majoránna - 1 teáskanál
  • tojás - 4 darab
  • fokhagymagerezd - 2 darab
  • burgonya - 75 dekagramm
  • Delikát ételízesítő - 1 teáskanál
  • zsír - 1 evőkanál
  • paprika - 50 dekagramm
  • növényi olaj - 2 evőkanál
  • sertésmáj - 50 dekagramm
  • füstölt mangalica szalonna - 5 dekagramm
  • durvára őrölt koriander - 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. Megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 mm széles darabokra felszeleteljük a hagymát, paprikát,paradicsomot. A burgonyát- ha nem mirelit hasábburgonya. A szalonnát felkockázzuk. A májat megmossuk, felszeleteljük. A tojásokat megmossuk. 4 szelet piros kaliforniai paprikát félrerakunk.
  2. Egy kisebb, vastagfalú lábasban kisütjük a felkockázott szalonnát. Ha kisült, kiszedjük a zsírból., hozzáadjuk az evőkanál zsírt, belerakjuk a hagyma szeleteket, 3-4 percig fedő alatt puhítjuk, ekkor hozzáadjuk a felszeletelt májat. Mindkét oldalán fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, paradicsomot, fokhagymát,fűszereket. Fedő alatt, alacsony hőfokon párolva pároljuk, végül hozzáadjuk az ételízesítőt. - ha kell, után sózzuk(Sózni csak a végén szabad, mert a sótól a máj megkeményedik!)
  3. Amikor a máj már félig megpuhult, akkor egy sütőedényben olajat hevítünk( kb. 1 liter), kisütjük benne a burgonyahasábokat. Kisülés után, tálalásig melegen tartjuk.
  4. Szokásos módon tükörtojást készítünk: Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, belerakjuk a paprikakarikákat, majd ezekbe beleütjük a tojásokat, félkeményre sütjük.
  5. Amikor elkészült a lecsós máj, kisült a burgonya, tálaljuk.