paradicsom | 50 dekagramm |
---|---|
vöröshagyma | 50 dekagramm |
majoránna | 1 teáskanál |
tojás | 4 darab |
fokhagymagerezd | 2 darab |
burgonya | 75 dekagramm |
Delikát ételízesítő | 1 teáskanál |
zsír | 1 evőkanál |
paprika | 50 dekagramm |
növényi olaj | 2 evőkanál |
sertésmáj | 50 dekagramm |
füstölt mangalica szalonna | 5 dekagramm |
durvára őrölt koriander | 1 teáskanál |
Sertésmáj Bánffy-módra a Főételek kategóriában
Megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 mm széles darabokra felszeleteljük a hagymát, paprikát,paradicsomot.
A burgonyát- ha nem mirelit hasábburgonya.
A szalonnát felkockázzuk.
A májat megmossuk, felszeleteljük.
A tojásokat megmossuk.
4 szelet piros kaliforniai paprikát félrerakunk.
Egy kisebb, vastagfalú lábasban kisütjük a felkockázott szalonnát. Ha kisült, kiszedjük a zsírból., hozzáadjuk az evőkanál zsírt, belerakjuk a hagyma szeleteket, 3-4 percig fedő alatt puhítjuk, ekkor hozzáadjuk a felszeletelt májat. Mindkét oldalán fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, paradicsomot, fokhagymát,fűszereket.
Fedő alatt, alacsony hőfokon párolva pároljuk, végül hozzáadjuk az ételízesítőt. - ha kell, után sózzuk(Sózni csak a végén szabad, mert a sótól a máj megkeményedik!)
Amikor a máj már félig megpuhult, akkor egy sütőedényben olajat hevítünk( kb. 1 liter), kisütjük benne a burgonyahasábokat.
Kisülés után, tálalásig melegen tartjuk.
Szokásos módon tükörtojást készítünk:
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, belerakjuk a paprikakarikákat, majd ezekbe beleütjük a tojásokat, félkeményre sütjük.
Amikor elkészült a lecsós máj, kisült a burgonya, tálaljuk.