Savanyúság variációk
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person3 fő

Hozzávalók:

  • víz - 4 liter
  • mustármag - 1 csomag
  • paradicsom - 2 kilogramm
  • vöröshagyma - 1 kilogramm
  • bors - csomag
  • cukor - 30 dekagramm
  • uborka - 3 kilogramm
  • babérlevél - 4 darab
  • paprika - 2 kilogramm
  • koriander - 1 csomag
  • só - 4 evőkanál
  • káposzta - 3 kilogramm
  • ecet - liter
  • borkénpor - 1 teáskanál
  • nátrium benzonát - 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. A vödrös, vegyes savanyúság elkészítése: a zöldségek aránya szabadon választható, attól függően, hogy ki mit szeret jobban. Összességében akkora mennyiségre van szükség, hogy egy kb. 5 literes vödörbe beleférjen. A fenti mennyiségű összetevőkből készített lé egy 5 literes vödörhöz elég. A zöldségeket beletesszük egy zárható fedelű vödörbe, ráöntjük az elkészített levet. A tetejére teszünk egy kistányért és rácsukjuk a fedelét. A fenti összetevők egy adagra valók, ha a belőlük készült lé nem lepi el a zöldségeket, akkor újabb adagot készítünk ugyanilyen arányokkal.
  2. A káposztával töltött paprika elkészítése: a megmosott paprikákat kicsumázzuk, a káposztát lereszeljük és besózzuk. 10 percig állni hagyjuk, amíg összeesik egy kicsit a káposzta. Belenyomkodjuk a paprikákba a káposztát és a vödörbe rakjuk. Ugyanolyan levet készítünk rá, mint a vödrös vegyes savanyúságnál, csak mielőtt ráöntjük, leszűrjük a lét. Egy kistányért rakunk a tetejére, majd rátesszük a vödörre a tetejét.
  3. A csalamádé elkészítése: a hozzávalókat megmossuk, lereszeljük és egy nagy edénybe tesszük. Először besózzuk, összekeverjük, utána a többi hozzávalót is rászórjuk, jól összekeverjük és 1 napig állni hagyjuk. Másnap egy kicsit kinyomkodjuk a levét és üvegekbe, vagy kis vödörbe tesszük a csalamádét.