Savanyúkáposztás-lepény
Savanyúkáposztás-lepény
  • timer55 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 12 dekagramm
  • tejföl - 3 evőkanál
  • tojás - 4 darab
  • olaj - 2 evőkanál
  • savanyú káposzta - 50 dekagramm
  • kapor - 1 csokor
  • finomliszt - 25 dekagramm
  • só - 1 teáskanál
  • Főzőtejszín - 1 dl
  • fehérbor - 1 dl
  • füstölt sonka - 20 dekagramm
  • reszelt sajt - 20 dekagramm
  • lapkasajt - 8 szelet

Elkészítés:

  1. Egy tálban a lisztet a Ramával, a tojással, a tejföllel és a sóval tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk és letakarva 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  2. A káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, majd az olajon kevergetve megpirítjuk. A bort ráöntjük, az edényt lefedjük, és a káposztát kis lángon addig, 20-25 percig pároljuk, míg a leve elfő. Hűlni hagyjuk, azután a vékony csíkokra vágott sonkával, a reszelt sajttal, a tejföllel, a főzőtejszínnel, a tojásokkal és a fölaprított kaporral összekeverjük
  3. A tésztát egy meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, és egy Ramával kikent 26 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen.
  4. A káposztás masszát egyenletesen ráhalmozzuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb.35 percig sütjük.
  5. A majdnem kész lepény tetejére lapkasajtot rakunk, és 5-8 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt szépen megolvadjon és egy kis színt kapjon. Melegen, cikkekre vágva tálaljuk.