Salátalé - Uborkasaláta, paradicsomsaláta a Saláták kategóriában
Készítsük el a hozzávalókat. A vízben alaposan keverjük el a cukrot és a sót, míg a kristályok felolvadnak.
A fokhagymát pucolás után zúzzuk össze, és tegyük az öntethez. Ha nincs kéznél fokhagymazúzó, reszeljük. Öntsük hozzá a borecetet, és ízleljük meg! Legyen kicsit erősebb ízű, mint amilyet a salátával együtt szeretnénk, hiszen a zöldség leve enyhén hígítani fogja. A lilahagymát pucoljuk meg és kockázzuk fel apróra.
Az uborkát mossuk meg, vágjuk le az esetlegesen keserű végeit (hámozni nem kell), és szeleteljük le egy tálba, közepes vastagságú szeletelőn. Enyhén sózzuk meg, és hagyjuk állni 10 percet. Utána öntsük le a felesleges levet, tegyük rá a hagymát és a salátaöntetet, hogy éppen ellepje. Lazán keverjük össze, és kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. Szükség esetén pótoljuk a sót és az ecetet. Tálaláskor kínáljunk hozzá ízlés szerint tejfölt és szórjuk meg leheletnyi pirospaprikával.