Feltöltve:

Sajtos roló

timer 45
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjuk
lapzselatin
csokoládé
mézessütemény fűszer kb.

A tésztához

leveles tészta1 darab
Tojás1 egész

A krémhez

Ráma10 dekagramm
tej2 dl
1 kevés
tojássárgája4 darab
Liszt4 dekagramm
reszelt sajt30 dekagramm

" A sajtos rolóról
Ki is az, aki nincs oda a sajtos finomságokért? Vigyázat, a sajtos roló komoly függőséget okozhat! A sajtos roló elkészítésére nem mondhatnánk, hogy egyszerű lenne, sőt kicsit pepecselős is, de nagyon megéri!
A sajtos rolót házilag lehet a legfinomabban elkészíteni. Sokaknak, akik csak a boltit kóstolták, biztosan teljesen más kép él róla a fejükben. A házi és a bolti sajtos roló különbsége az, hogy a házinál a roló tésztája ropog, hiszen a frissen beletöltött sajtkrém nem áztatja el a tésztát. Ezt az élményt már csak a sajtos roló tetején lévő díszítésre használt sajt tetőzi.
A rolókészítés egyetlen egy nehézsége a tökéletes forma megtalálása. Természetesen nagyon sok helyen tudunk habformáló formát vásárolni, de ha nem szeretnénk ilyesmire költeni, akkor a legjobb megoldás az alufólia vagy a folcpack rúdja, amire a vajas csíkokat tekerhetjük majd. Ezeknek a rudaknak pontosan ideális az átmérője ahhoz, hogy a sajtos roló tésztája megfelelőn süljön. Ilyenkor már csak arra kell figyelnünk, hogy a magas hőmérsékleten ne égjen meg a tészta. Fontos, hogy sütés és tekerés előtt vizezzük be és vonjuk be egy réteg alufóliával. A tölteléket rengeteg módon variálhatjuk. Lehet keverni például a karakteresebb féle sajtokat a lágyabb félékkel, vagy akár a füstölteket a nemes penészesekkel. Nem feltétlenül kell a trappistánál maradnunk! A sajtos rolóhoz jó alap lehet még az ementáli, edami, maasdami, ezeket pedig kiegészíthetjük erősebb karakterekkel, mint a parmezán, a brie, a pecorino, vagy esetleg a gorgonzola.
A krémet a sajton kívül variálhatjuk még különböző zöldfűszerekkel is. A sajtos roló elkészítési ideje nagyjából 50 perc.
"

Elkészítés

1. lépés

Egy csomag bolti leveles tésztát téglalap alakúra, vékonyra kinyújtunk. Egész tojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként főzőkanál nyélre tekerjük. Egy főzőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki. 20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.
Sajtkrém: 30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával, 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt, akkor 10 dkg Ramával habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni. A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Egyforma darabokra vágni és nyomózsákkal a krémet beletölteni a tésztákba úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba kell mártani.

2. lépés

Első lépés

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 100"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 520"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 220"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem