Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 50 dekagramm
  • élesztő - 2.5 dekagramm
  • tej - 1 dl
  • só - 1 púpos kávéskanál
  • cukor - 1 púpos kávéskanál
  • Ráma - 1 púpos evőkanál
  • tojás - 3 darab
  • tejföl - 2 evőkanál
  • reszelt sajt - 20 dekagramm
  • köménymag - 1 kevés

Elkészítés:

  1. A lisztet a Ramával jól elmorzsoljuk, a langyos tejbe teszünk egy kis cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Az elmorzsolt lisztbe beleteszünk egy egész tojást, és 2 tojássárgát, a lisztre rászórjuk az egy kanál cukrot, és a sót. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleteszünk a két kanál tejfölt. Ezt jól kidolgozzuk, ha kicsit kemény a tészta, akkor egy kicsi tejet, vagy tejfölt teszünk még hozzá. A kidolgozott tésztát lelisztezzük, és kelni hagyjuk, kb 1 órát. Ha megkelt elnyújtjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, de a sajtból hagyunk annyit, hogy a tetejére is jusson. Ezt felcsavarjuk úgy mint a beiglit, és kinyújtjuk kissé, kb 1,5 cm magasságúra. Késsel bekockázzuk a tésztát, és tetszés szerinti nagyságúra szaggatjuk. Minden pogácsát a két kéz élével megsodorjuk, hogy formásabb legyen. Ramával kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk. A két tojásfehérjét felverjük, megkenjük vele a pogácsákat, és rátesszük a sajtot, valamint tetszés szerint a köménymagot. Forró sütőbe tesszük.