tejföl | 1 dl |
tojás sárgája | 3 darab |
juhtúró | 15 dekagramm |
tehéntúró | 15 dekagramm |
margarin | 25 dekagramm |
só | 1 evőkanál |
liszt | 60 dekagramm |
élesztő | 3 dekagramm |
cukor | 1 csapott evőkanál |
tej | 1 dl |
sajt | 10 dekagramm |
vaníliapuding (v. 30 dkg liszt) |
Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított cukros tejben. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, és durva reszelőn belereszeljük a fagyos margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk-morzsoljuk. Hozzáadjuk az áttört túrókat, az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, végül a tejfölt. Jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1/2 órát kelni hagyjuk. A sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékony téglalapra nyújtjuk, a tetejét megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével, majd hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük, letakarjuk a ruhával, és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztjük. Most kétujjnyi vastag csíkot nyújtunk belőle, a tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Hozzászólások