Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa
  • timer20 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 25 dekagramm
  • tejföl - 2 dl
  • tojás - 1 darab
  • cukor - 1 csipetnyi
  • liszt - 60 dekagramm
  • só - 1 teáskanál
  • reszelt sajt - 15 dekagramm
  • élesztő - 3 dekagramm
  • tojássárga - 2 darab

Elkészítés:

  1. Langyosítsunk meg a tejet a cukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A margarint olvasszuk fel és hagyjuk hűlni.
  3. A lisztet tegyük egy nagy tálba. Óvatosan válasszuk szét a tojásokat (érdemes egyenként külön tál felett, nehogy egy rossz tojás miatt kárba vesszen a többi alapanyag), és tegyük a sárgáját a liszthez. A megmaradt fehérjéket tegyük félre, készíthetünk belőle piskótát vagy gyümölcskenyeret.
  4. Adjuk a liszthez a sót, a margarint, tejfölt, sajtot és a felfutott élesztőt. A liszt minőségétől, tojás nagyságától is függ, hogy szükség lesz-e a teljes tejfölre. A végén ruganyos, közepes lágyságú tésztát kell, hogy kapjunk. Dolgozzuk ki jól a kelt tésztát. (kb. 5 perc alapos gyúrás)
  5. Kivételesen hideg helyen kelesztjük a tésztát, hogy minél lassabban keljen: tegyük be tiszta konyharuhával letakarva 2 órára a hűtőszekrénybe.
  6. A megkelt tésztát néhány gyors mozdulattal gyúrjuk át. Nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, és egy éles kiskéssel irdaljuk be (kb. ½ cm mélyen vágjunk bele csíkokat).
  7. A felvert tojással kenjük meg a tetejét.
  8. Lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és egymástól kb. 1,5 cm távolságra tegyük tepsibe. Ügyeljünk rá, hogy minél gazdaságosabban használjuk ki a felületet. A kimaradt tésztát gyúrjuk össze és szaggassuk újra
  9. A sütőt melegítsük elő 200 fokra (közepesnél melegebb fokozat a gázsütőn).
  10. A tepsiben levő pogácsákat kelesszük másodszor is, kb. 10 percig.
  11. 8-10 percig süssük, közben ellenőrizzük a színét. Egyet törjünk félbe, mielőtt kivesszük a sütőből, és nézzük meg, hogy belül is átsült-e.