Rama Vajas Íz | 25 dekagramm |
---|---|
tejföl | 2 dl |
tojás | 1 darab |
cukor | 1 csipetnyi |
liszt | 60 dekagramm |
só | 1 teáskanál |
reszelt sajt | 15 dekagramm |
élesztő | 3 dekagramm |
tojássárga | 2 darab |
Sajtos pogácsa a Előételek kategóriában
Langyosítsunk meg a tejet a cukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
A margarint olvasszuk fel és hagyjuk hűlni.
A lisztet tegyük egy nagy tálba. Óvatosan válasszuk szét a tojásokat (érdemes egyenként külön tál felett, nehogy egy rossz tojás miatt kárba vesszen a többi alapanyag), és tegyük a sárgáját a liszthez. A megmaradt fehérjéket tegyük félre, készíthetünk belőle piskótát vagy gyümölcskenyeret.
Adjuk a liszthez a sót, a margarint, tejfölt, sajtot és a felfutott élesztőt. A liszt minőségétől, tojás nagyságától is függ, hogy szükség lesz-e a teljes tejfölre. A végén ruganyos, közepes lágyságú tésztát kell, hogy kapjunk. Dolgozzuk ki jól a kelt tésztát. (kb. 5 perc alapos gyúrás)
Kivételesen hideg helyen kelesztjük a tésztát, hogy minél lassabban keljen: tegyük be tiszta konyharuhával letakarva 2 órára a hűtőszekrénybe.
A megkelt tésztát néhány gyors mozdulattal gyúrjuk át. Nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, és egy éles kiskéssel irdaljuk be (kb. ½ cm mélyen vágjunk bele csíkokat).
A felvert tojással kenjük meg a tetejét.
Lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és egymástól kb. 1,5 cm távolságra tegyük tepsibe. Ügyeljünk rá, hogy minél gazdaságosabban használjuk ki a felületet. A kimaradt tésztát gyúrjuk össze és szaggassuk újra
A sütőt melegítsük elő 200 fokra (közepesnél melegebb fokozat a gázsütőn).
A tepsiben levő pogácsákat kelesszük másodszor is, kb. 10 percig.
8-10 percig süssük, közben ellenőrizzük a színét. Egyet törjünk félbe, mielőtt kivesszük a sütőből, és nézzük meg, hogy belül is átsült-e.