Sajtkrémes pogácsa
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • natúr vajkrém

A krémhez

  • tojássárgája - 2 darab
  • liszt - 1 evőkanál
  • tej - 2 dl
  • Ráma - 15 dekagramm
  • reszelt trapista sajt - 10 dekagramm
  • reszelt füstölt sajt - 3 dekagramm

A tésztához

  • cukor - 1 kis
  • tojás (kenéshez) - 1 darab
  • tej - 0.5 dl
  • tejföl - 1 darab
  • só - 1 kávéskanál
  • élesztő - 3 dekagramm
  • liszt - 40 dekagramm
  • Ráma - 20 dekagramm

Elkészítés:

  1. A 0,5 dl tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszttel a Ramát elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és azután fél órát pihentetjük. Ezt követően fél centi vastagra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. Minden második pogácsa közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk (ez lehet akár egy üveg kupakja is), így felerészben lyukas korongokat kapunk. A tele korongok tetejét felvert tojással megkenjük, majd ráhelyezzük a lyukasat. A pogácsákat kikent, vagy szilikonlappal bélelt tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréses 180 fok) világossárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját a liszttel és kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Tűzre tesszük, és addig főzzük, amíg a krém besűrűsödik. Belekeverjük a trappista sajt nagy részét - egy keveset félreteszünk a díszítéshez -. A Ramát habosra keverjük, majd elvegyítjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a füstölt sajtot is. Ha a krémet esetleg sótlannak találjuk, tehetünk bele egy kevés sót. A kihűlt pogácsákat a sajtkrémmel megtöltjük, tetejüket a maradék reszelt sajttal megszórjuk.