Feltöltve:

Saint-Honoré- torta

timer 90
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A díszítéshez

citromlé1 kávéskanál
kristálycukor20 dekagramm
tejszín2.5 dl
vaníliás cukor1 csomag
habfixáló1 csomag

A krémhez

zselatin1.5 csomag
vaníliarúd1 darab
tej4 dl
+ 20 dkg kristálycukor50 gramm
tojás6 darab
vaníliás pudingpor1 csomag

Az égetett tésztához

víz2.5 dl
Ráma10 dekagramm
1 darab
liszt25 dekagramm
tojás6 darab
sütőpor0.5 teáskanál

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a Ramával. Egyszerre beleszórjuk a lisztet és élénk tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától, az alján pedig hártya képződik, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk egy tojást és kicsit hagyjuk hűlni. Folyamatosan hozzákeverjük a többi tojást és a sütőport. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A masszát sima, csőrös habzsákba szedjük, majd fél cm-es távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára, ezek sülés közben "összenőnek". A maradék masszából nagyobb, mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsibe és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük 15 perc alatt, majd a kikapcsolt és résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába- aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz és ugyancsak rácsra rakosgatjuk őket. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 5 dkg cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk, elkeverjük benne a zselatint és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve kissé hűlni hagyjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 20 dkg apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük és beledolgozzuk a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet és 12 órára behűtjük. A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 12 formás fánkot és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot. Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt és tálcára csúsztatjuk. A maradék fánkokat apróra tördeljük és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére pedig 1-1 dundi habrózsát nyomunk. A aramellbóbitás fánkocskákkal díszítjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Hólabda torta

timer 75"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás-mákos keksztorta

timer 310"
mood Könnyű
thumb_up 1

Citromtorta

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0

Mákos guba torta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokis-karamellás diótorta

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Vörösbársony torta

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lúdláb torta

timer 240"
mood Könnyű
thumb_up 2

Linzertorta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Laktózmentes Kókusztorta

timer 180"
mood Nehéz
thumb_up 0

Laktózmentes gesztenyetorta

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 1

Laktózmentes diótorta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 2

Laktózmentes Kókusztorta

timer 360"
mood Nehéz
thumb_up 6