Feltöltve:

Sacher torta

timer 90
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz3 dekagramm
Tojás11 darab
tej1 dl
Liszt26 dekagramm
1 csipetnyi
porcukor22 dekagramm
Étcsokoládé26 dekagramm
vaníliás cukor4 csomag
baracklekvár8 dl

A Sacher tortáról
A Sacher torta az osztrák gasztronómia egyik legnépszerűbb desszertje. Olyan csokoládétorta, amely két réteg sűrű, de nem túl édes csokoládés piskótatésztából és egy réteg sárgabaracklekvárból áll, és amelyet oldalt és a tetején csokoládébevonat borít.
A Sacher torta Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a népi hagyomány szerint 1832-ben alkotta meg a tortát Metternich herceg kérésére.
Sacher ekkor még csak tizenhat éves volt, a Sacher torta viszont azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitás. A Sacher torta receptjét a fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, mialatt Demel udvari szakácsnál volt tanonc. A fiú később saját vállalkozásba kezdett. Ez pedig már önmagában elég komoly indokot adott arra, hogy később pereskedésbe torkolljon a dolog arról, hogy ki készíthet eredeti Sacher tortát. A védjegy használata körül kialakult viták rendezése a második világháború utánra maradt. A kilencéves pereskedés végül peren kívüli megegyezéssel zárult le. A felek egyezsége szerint a Hotel Sacheré lett az eredeti Sacher torta védjegye. A Sacher torta eredeti receptjét természetesen gondosan őrzik, de a szakácskönyvekben megtalálható néhány házi recept is. A ma legelfogadottabb nézet szerint a Hotel Sacher eredetinek mondott receptje is sok dologban különbözhet több, eredetinek tartott 19. századi leírástól. Például abban, hogy e szerint a recept szerint a nyers tésztába is kevernek a baracklekvárból. Bármelyik is legyen az eredeti, a Sacher torta ízvilága telitalálat, így érdemes kísérletezni vele!

Elkészítés

1. lépés

Egy tálba a Rama margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a tojássárgát egyenként hozzáadva tovább keverjük. Sóval, vaníliás cukorral ízesítjük, végül a vízgőzön olvasztott langyos étcsokit hozzáadjuk.

2. lépés

A tojásfehérjét kemény habbá verjük és finom mozdulatokkal a másik masszába beleforgatjuk.

3. lépés

Az így kapott masszához kanalanként, szitálva, hozzáadjuk a lisztet.

4. lépés

Ramával kikent, lisztezett tortaformában 190 C fokon 1 órán át, tűpróbáig sütjük.

5. lépés

A langyosra hűlt tortát 3 egyenlő lapra vágjuk és a megmelegített baracklekvárral minden lapot bőségesen megkenünk. A torta tetejét és oldalát se hagyjuk ki, majd egymásra rakjuk.

6. lépés

Egy edénybe beletesszük az étcsokit, a tejet, a porcukrot és folytonos kevergetés mellett összefőzzük, majd levesszük. A forró csokiba a Rama margarint beletéve összekeverjük.

7. lépés

A forró bevonó felét a torta közepére öntjük, széles, vizes késsel a tetejére és az oldalára simítjuk, majd a másik felét ismét a torta közepére borítjuk, de ezt a már csak a torta tetején egyengetjük el.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem