Rozmaringos csirke szilvamártással
Rozmaringos csirke szilvamártással
  • timer120 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 1 dl
  • vöröshagyma - 2 darab
  • szilva - 2 kilogramm
  • csirkecomb - 4 darab
  • keményítő - 3 evőkanál

Elkészítés:

  1. Az elkészítése rém egyszerű. Fogjunk egy római tálat, áztassuk be egy fél órára. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra és vágjuk fel a hagymát kockákra, valamint magozzuk ki a szilvákat. A csirkecombokat szórjuk meg alaposan sóval és tegyünk rá borsot is. Ha őrölt rozmaringunk van csak, akkor azt is a csirkére tegyük rá. A tálba tegyünk némi szilvát, majd 2 combot, némi hagymát. Megint szilva, comb, hagyma és a maradék szilva. Jól tele lesz a tál. Dugjuk bele a rozmaringágat, ha ezt használjuk, és sózzuk meg az étel tetejét. Tegyük be 1 órára a sütőbe.
  2. Ha letelt az egy óra, vegyük ki a tálat a sütőből. Halásszuk ki a combokat és tegyük félre, a szilvás lét pedig öntsük át egy lábasba. A combokat tegyük vissza a tálba és vissza a sütőbe, hogy szépen megpiruljanak. Igazgassuk el őket egymás mellett, hogy mindet érje levegő. Állítsuk be az időzítőt 30 percre és csak akkor vegyük ki hamarabb a combokat, ha az alsó comb vége elválik a csontjától, vagy a család ízlésének megfelelő pirultsági fokot elérte a hús. A tejföl felébe villával keverjünk bele 3 evőkanál keményítőt, vagy 5 evőkanál fehér lisztet. Ezt a keveréket öntsük a lábasba és tegyük fel főni. Kevergessük óvatosan, hogy a szilva ne törjön össze, de a habarás se álljon csomóba. Ha már rotyogott egy percet, el tudjuk dönteni, elég sűrű-e a főzelék, vagy még sűrítenénk. Ha már elég sűrű, keverjük hozzá a maradék tejfölt és zárjuk el a gázt. Ha sűrűbbet szeretnénk, a tejföl másik felébe keverjünk még keményítőt, vagy lisztet és adjuk a főzelékhez. Ne feledjük, hogy a keményítős szósz hűlés után sűrűbb, mint forrón. Kóstoljuk meg a kész főzeléket. Akkor jó, ha elég sós, így ha nem találjuk finomnak, sózzuk meg bátran.