rizs | 50 dekagramm |
---|---|
tej | 1 liter |
vaníliás cukor | 2 csomag |
citromhéj | 1 kevés |
cukor | 10 dekagramm |
só | 2 kávéskanál |
tojás | 3 darab |
Ráma | 5 dekagramm |
Ráma | 1 darab |
---|
Rizskók, rizsfelfújt a Desszertek kategóriában
A rizst néhány (3-4) perc alatt a Rama felén megpároljuk. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, illetve a félbevágott vaníliarudat. Közepes lángon pár perc alatt felforraljuk, majd lassú tűzön, időnként megkeverve, fedő alatt puhára főzzük. (Sőt, én időnként leveszem a tűzről 5-5 percre és fedő alatt a gőzben puhul a rizs, majd megkeverem és visszateszem újra a tűzre és ezt ismételgetem kb. 1 órán keresztül).
Nagyon fontos, hogy jó minőségű lábast használjunk, amiben biztosan nem ég oda. Amikor elkészült, kivesszük belőle a vaníliarudat és hagyjuk kihűlni.
A tejberizzsel elkeverjük Rama másik felét és a tojássárgákat. Kemény habot verünk a tojásfehérjékből és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
Az így kapott masszát egy Ramával kikent hőálló tálba öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral és lekvárral tálaljuk.