A szalonnát kockázzuk föl. A hagymát vágjuk cikkekre. A paprikát vágjuk karikákra. A paradicsomok csúcsait vágjuk be egy kicsit, majd dobjuk forró vízbe kb. 20 másodpercre. Ezután vegyük ki és hámozzuk meg őket és vágjuk cikkere.
Egy serpenyőben olvasszuk ki a szalonna zsírját. A megpirult szalonnakockákat vegyük ki egy szűrőkanállal. és tegyük félre.
Adjuk a hagymát a zsírhoz és pirítsuk meg rajta.
Ezután dobjuk rá a paprikát és a paradicsomot. Időnként megkeverve, lefedve pároljuk kb. 10 percig.
Közben a rizst mossuk meg, a kolbászt karikázzuk föl.
Adjuk a kolbászt és a rizst a lecsóhoz. Keverjük el benne. Majd öntsük föl annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lecsót. Adjuk hozzá a leveskockákat.
Fedjük le és kis lángon pároljuk készre kb. 20 perc alatt. Vigyázzunk, ne legyen száraz a lecsónk, ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Tálalás előtt megszórhatjuk a ropogós szalonna kockákkal.