Rigó Jancsi Torta
Rigó Jancsi Torta
  • timer100 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • tojás - 6 darab
    • cukor - 12 dekagramm
    • liszt - 15 dekagramm
    • sütőpor - 0.5 csomag

    Tejszínhabos krém

    • cukrozott habtejszín - 8 dl
    • kakaópor - 1 darab

    Csokoládés bevonat

    • étcsokoládé - 20 dekagramm
    • étolaj (kb) - 1 dl

    Elkészítés:

    1. Kakaós piskóta: a tojások sárgáját 6 dkg cukorral kikeverjük és egy kevés vizet adunk hozzá. A fehérjét 6 dkg cukorral felverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral összekeverjük. A felvert fehérjéhez lassan hozzákeverjük a cukros sárgáját, majd óvatosan a sütőporos, kakaós lisztet. A masszát szívformába öntjük, csak az aljára teszünk sütőpapírt. Az oldalát körbe vágjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
    2. Krém: felverjük a 8 dl tejszínt és kettéosztjuk. Egyik felébe jó minőségű kakaóport keverünk. Én nem tettem pluszba az édes tejszínhez cukrot, de aki édesszájú az tegyen bele nyugodtan még porcukrot.
    3. A piskótának teljesen ki kell hűlnie mielőtt a tejszínes krémet beletöltenénk. Amikor a piskóta kihűlt akkor középen félbevágjuk. A piskóta alsó részére először a kakaós tejszínt tesszük rá, majd a sima tejszínhabot. Ráhelyezzük a piskóta felső felét és a maradék krémmel kiigazgatjuk a piskóta esetleges sérüléseit. A tortát bevonni csokival sokkal könnyebb, ha állt egy éjszakát a hűtőben, mint frissen betöltve.
    4. Csokoládés bevonat: az étcsokoládét kis darabokra tördeljük és fémtálban gőz fölött felolvasztjuk. Amikor már lehet kevergetni, akkor kell hozzáadni az étolajat és összekeverni vele. A csokoládét a torta közepére öntjük és kenőkéssel elkenegetjük. Nekem elég sűrű lett az állaga, de étolajjal könnyen kenhető és fényes lesz.