Feltöltve:

Rigó Jancsi

timer 0
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 2

Hozzávalók

A töltéshez

csokoládé a díszítéshez10 dekagramm
étolaj1 darab
csokoládé10 dekagramm
tejszín0.5 liter

Tésztához

étolaj3 evőkanál
víz5 evőkanál
kakaópor2 evőkanál
Sütőpor1 csomag
vaníliás cukor1 csomag
Cukor20 dekagramm
Liszt16 dekagramm
Tojás5 darab

A Rigó Jancsiról
A Rigó Jancsi egyik kedvenc süteményünk. Méltán gazdagítja az olyan híres magyar édességek sorát, mint a Dobostorta, a Rákóczi túrós vagy éppen a Gundel palacsinta. A Rigó Jancsit nehéz nem szeretni: a kakaós piskóta, a csokis tejszínhab és a tetején lévő csokimáz csak három ok, hogy miért is kedveljük ezt a sütit.
Sokunkban felmerülhet, hogy honnan ered a Rigó Jancsi elnevezés. Az édesség névadója egy pákozdi roma hegedűs volt, aki az 1800-as évek végén egy párizsi fellépés során rabul ejtette egy belga herceg feleségének szívét, aki ott is hagyta férjét Rigó Jancsiért. Később a cigányprímás egy pesti cukrászdában nyújtotta át kedvesének, az egyedileg, számára készített süteményt. A történet szerint Rigó Jancsi az alábbi szavakkal nyújtotta át az édességet: „Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm, és olyan édes, mint a te szíved.” A süteményt kitaláló cukrász így végül Rigó Jancsinak nevezte el alkotását.
Mire figyeljünk, ha Rigó Jancsit készítünk? A krém esetében érdemes ügyelni arra, hogy az olvasztott csokoládét gyors, határozott mozdulatokkal keverjük össze a hideg tejszínnel. Így elkerülhetjük azt, hogy összecsomósodjon.
A Rigó Jancsi felszeletelése előtt mártsuk a kést forró vízbe, majd töröljük szárazra, így nem repedezik majd be a máz a sütemény tetején.
A Rigó Jancsit egy réteg baracklekvárral is gazdagíthatjuk, a lekvár így egyfajta szigetelő réteget is képez majd a piskóta és a krém között.
Készítsük el bátran, a végeredmény meggyőz majd róla, hogy érdemes volt időt áldozni rá!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A piskótának előkészítjük a tepsit. Ramával kikenjük, kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki, hogy ne ragadjon majd le a piskótánk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a cukor egyharmad részével, a vaníliás cukorral, vízzel és az olajjal habosra keverjük. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukor egy részét, és még pár percig verjük. A tojásfehérje habot lazán elkezdjük hozzákeverni a tojássárgához, és közben a lisztet is szitáljuk hozzá. Simára keverjük úgy, hogy közben ne essen nagyon össze a hab. A kész tésztát a tepsiben egyenletesen szétterítjük, majd előmelegített sütőben 150 C°-on kb. 15-20 percig sütjük. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy kevés étolajjal. A kisült piskótát elfelezzük, és a felső lapot áthúzzuk csokoládéval. A lehűtött tejszínhabot kemény habbá verjük, és kivesszük az 1/3 részét. A maradékot a felolvasztott csokoládéval ízesítjük be. Az alsó lapon egyenletesen elsimítjuk a csokoládés tejszínhabot, majd a fehér tejszínhabot. A felső lapot előzőleg egyenlő méretűre felvágjuk, és így helyezzük a tejszínhabra. Ezután szeleteljük, és tálaljuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 3

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1