Ribizlibomba
Ribizlibomba
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • tojás - 3 darab
    • liszt - 12 dekagramm
    • kristálycukor - 12 dekagramm
    • porcukor a tészta hintéséhez - 1 evőkanál

    A töltelékhez

    • rum - 0.5 dl
    • ribizli, vagy más pikáns gyümölcs - 0.5 kilogramm
    • zselatin - 10 gramm
    • tejföl (20 %-os) - 2 dl
    • porcukor - 10 dekagramm
    • vaníliás cukor - 2 csomag
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • citrom leve - 0.5 darab
    • növényi tejszín - 3 dl

    Elkészítés:

    1. A kapcsos tortaformát béleljük ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő. A tojásokat 3 ek. forróvízzel 1 percig habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, ezzel is habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük és a formába simítjuk, majd sütjük. Ha megsült, a tetejét leszórjuk porcukorral és ha kihűlt kettévágjuk. Az alsó lapot 12 cikkre vágjuk. Egy sima falú, gömbölyített aljú tálat 12 csík folpackkal kibéleljük úgy, hogy a végei jócskán kilógjanak a peremen. A tésztát meglocsoljuk rummal. A cikkeket tálba fektetjük úgy, hogy a hegyük középre mutasson. A krémhez a zselatint fél dl vízzel összekeverjük. A tejfölhöz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a levét, majd ,jól kikeverjük. A zselatint tűzön felolvasztjuk és apránként hozzáadagoljuk a tejfölkrémet, majd kihűtjük. A tejszínt felverjük és apránként hozzáadagoljuk a kihűlt tejfölkrémes zselatinhoz. A krém egyharmadát a piskótabélésbe simítjuk, megrakjuk ribizlivel, megint krém, ribizli és krém. A tetejére tesszük a tésztalapot úgy, hogy a krémet befedje. Ha nagyobb lenne a lap, akkor ráillő korongot vágunk a tortalapból.