tojás | 3 darab |
---|---|
liszt | 12 dekagramm |
kristálycukor | 12 dekagramm |
porcukor a tészta hintéséhez | 1 evőkanál |
rum | 0.5 dl |
---|---|
ribizli, vagy más pikáns gyümölcs | 0.5 kilogramm |
zselatin | 10 gramm |
tejföl (20 %-os) | 2 dl |
porcukor | 10 dekagramm |
vaníliás cukor | 2 csomag |
citrom reszelt héja | 1 darab |
citrom leve | 0.5 darab |
növényi tejszín | 3 dl |
Ribizlibomba a Desszertek kategóriában
A kapcsos tortaformát béleljük ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő. A tojásokat 3 ek. forróvízzel 1 percig habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, ezzel is habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük és a formába simítjuk, majd sütjük. Ha megsült, a tetejét leszórjuk porcukorral és ha kihűlt kettévágjuk. Az alsó lapot 12 cikkre vágjuk. Egy sima falú, gömbölyített aljú tálat 12 csík folpackkal kibéleljük úgy, hogy a végei jócskán kilógjanak a peremen. A tésztát meglocsoljuk rummal. A cikkeket tálba fektetjük úgy, hogy a hegyük középre mutasson. A krémhez a zselatint fél dl vízzel összekeverjük. A tejfölhöz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a levét, majd ,jól kikeverjük. A zselatint tűzön felolvasztjuk és apránként hozzáadagoljuk a tejfölkrémet, majd kihűtjük. A tejszínt felverjük és apránként hozzáadagoljuk a kihűlt tejfölkrémes zselatinhoz. A krém egyharmadát a piskótabélésbe simítjuk, megrakjuk ribizlivel, megint krém, ribizli és krém. A tetejére tesszük a tésztalapot úgy, hogy a krémet befedje. Ha nagyobb lenne a lap, akkor ráillő korongot vágunk a tortalapból.