Feltöltve:

Répatorta

timer 90
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

-

Cukor450 milliliter
durvára vágott dió1.5 marék
őrölt fahéj2 púpos kávéskanál
Sütőpor1 kávéskanál
szódabikarbóna1 kávéskanál
Olaj250 milliliter
reszelt sárgarépa500 milliliter
Tojás4 darab
Liszt500 milliliter

Díszítéshez

porcukor1 darab
marcipán1 adag
baracklekvár1 darab

"A répatortáról
A répatorta eredete vitatott, mind a svájciak, az amerikaiak, mind az angolok szeretnék magukénak tudni az ízletes süteményt. Egyébként, ha még nem kóstoltunk a répatortát, akkor sincs mitől félnünk. A répa a sütemény édességét adja, a tésztában pedig teljesen átsül, így a többi hozzávaló közül nem emelkedik ki markánsan az íze, inkább csak a tészta textúráját adja meg. Tehát akkor sem kell aggodalmaskodnunk, ha esetleg nem lennénk nagy rajongói a sárgarépának vagy a zöldségeknek. Adjunk egy esélyt a répatortának! A legfinomabb répatorták elkészítése egyébként nem csak egyszerű, de olcsó is, a tésztához pedig ajánlott lédús sárgarépákat választani, amelyeket nagylyukú reszelőn reszelünk át, így a répa nem veszít sokat a levéből és még a tésztát is szépen megszínezi. Ha a választott répáink nem lennének elég lédúsak, trükközhetünk egy kis répalével vagy tejföllel, csak az a fontos, hogy lazítsuk a tésztát. Pár cukrász a tökéletes répatorta eléréséhez meggylével ízesíti a tésztát, amit érdemes kipróbálnunk. Ha van otthon meggybefőttünk, akkor használjuk a levét. Egyébként a répatorta nem csak húsvétra, de a karácsonyi ünnepekre is tökéletes, hiszen kiválóan lehet kombinálni fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel is. Jó ötlet még a tésztába magvakat vagy aszalt gyümölcsöket keverni, ha meg akarjuk bolondítani kicsit az alapreceptet. Az kész répatortát felszolgálhatjuk egyszerűen magában, vagy megtölthetjük különböző ízletes krémes töltelékekkel. Amerikában tipikusan egy édes sajtkrémes töltelékkel töltik, de elkészíthetjük mascarponés, marcipános vagy csokis krémmel is kedvenc répatortánkat.
"

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, só, fahéj). Utána beletesszük a cukrot és a reszelt sárgarépát. Jól összekeverjük úgy, hogy a sárgarépa már ne legyen csomós. Ezután beleütjük az egész tojásokat és sima masszává keverjük. Beleöntjük az olajat és azzal is addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk, végül beleszórjuk és egyenletesen belekeverjük a durvára vágott diót. Sütőpapírral kibélelt 24-26 cm-es tortaformába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd tortatálra tesszük, szeletekre vágjuk és mindegyik szeletet marcipánból készült répával díszítünk. Porcukorral meghintjük és mellé teszünk egy kanál baracklekvárt.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0