Reni almás lepénye
  • timer110 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • liszt - 60 dekagramm
    • Ráma - 25 dekagramm
    • cukor (10 ek) - 15 dekagramm
    • vaníliás cukor - 2 csomag
    • sütőpor - 1 csomag
    • tojás - 1 darab
    • tejföl - 3 evőkanál

    Töltelék

    • alma reszelve - 2 kilogramm
    • cukor - 1 kevés
    • őrölt fahéj - 1 kevés
    • zsemlemorzsa - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
    2. Amíg pihen, az almát meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük. Ízlés szerint ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Hagyjuk állni, amíg levet ereszt, majd kinyomkodjuk.
    3. Egy gáztepsit kikenünk Ramával és belisztezünk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az első lapot kinyújtjuk a tepsibe egyengetjük, kézzel kicsit bele is nyomkodjuk. Leheletvékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma.
    4. Ezután következik a második lap, amit a félkész süti tetejére hengergetünk. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a töltelékre. Villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenegetjük és mehet is kb. 30 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halvány drapp színárnyalatot ölt és megszilárdult. Tűpróbát érdemes alkalmazni. Ha kihűlt, szeletelhető.