A tojáslevesről
Ha a tojáslevesre gondolunk, és becsukjuk a szemünket, az iskolai menza juthat eszünkbe. A szerencséseket jó érzéssel tölti el a gondolat, a kevésbé szerencsések pedig nem szívesen élnék újra ezeket a pillanatokat. A hagyományos, klasszikus receptekre mondhatjuk azt, hogy szinte lehetetlen rájuk unni. A tojásleves kiváló választás családi ebédre, vagy akár egy gyors vacsorának is tökéletesen megfelel.
A tojásleves egy kalóriadús, kiadós, ízletes, tradicionális leves.
A tojásleves elkészítésénél fontos, hogy ha már minden tojás a levesbe került, akkor a langyos, simára kevert tejföllel és egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzölddel főzzük három percig. Ekkor a tojássárgája folyós marad, ilyenkor pedig ízlés szerint savanyíthatjuk ecettel.
A tojáslevesnek gyomornyugtató hatása van a benne lévő köménymag és savak miatt. A tojás leves fogyasztása inkább a hidegebb napokra ajánlatos.
A tojásleves lényege maga a tojás, amit belehabarsz. Kevés étel hozható ki ilyen alacsony áron. A tojásleves évtizedeken át a legnépszerűbb ételek közé tartozott. Nagy előnye még, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, hiszen nem kell hozzá nagy főzőtudomány. Ha megunjuk már a hagyományos tojáslevest, akkor akár fel is turbózhatjuk különböző zöldségekkel vagy fűszernövényekkel. Ha egy kis zöldhagymát teszünk bele, akkor ez sokat fog rajta dobni, de kombinálhatjuk spenóttal is, és ízesíthetjük petrezselyemmel vagy erős paprikával is! Biztos, hogy mindegyik verzió esetében egy nagyon különleges és finom tojáslevest fogunk kapni.
Melegítsük fel olajat (ne legyen túl forró), majd adjuk hozzá a köménymagot. Pirítsuk egy percig. Adjuk hozzá a lisztet és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre.
Húzzuk félre a tűzről, szórjuk rá a fűszerpaprikát, öntsük fel bő 1 liter vízzel, ízesítsük Delikáttal, babérlevéllel és kevergetve forraljuk fel, főzzük 10 percig.
A kenyeret kockázzuk fel, sütőben vagy szárazon (zsiradék hozzáadása nélkül) egy serpenyőben pirítsuk aranybarnára. Verjük fel a tojásokat. A levest ízlés szerint leszűrhetjük (így elkerülhetjük az egészben hagyott köménymagokat), ízesítsük az ecettel, majd vékony sugárban csorgassuk a forrásban lévő levesbe a felvert tojást. Kóstolás után ízesítsük Delikáttal, borssal, ha szükséges. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.