Rakott savanyú káposzta
Rakott savanyú káposzta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 3 evőkanál
  • víz - 9 dl
  • tejföl - 3 dl
  • vöröshagyma - 2 darab
  • olaj - 4 evőkanál
  • savanyú káposzta - 1 kilogramm
  • Knorr Pörköltízesítő kocka - 1 darab
  • Delikát ételízesítő - 1 teáskanál
  • rizs - 6 dl
  • só - 1 evőkanál
  • pirospaprika - 2 evőkanál
  • őrölt kömény - 3 csipetnyi
  • darált hús - 1 kilogramm
  • őrölt bors - 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. Elsőként a rizst készítjük el. Az olajra öntjük a 6 dl rizst és a legkisebb rózsán pirítani kezdjük. Fakanállal kevergessük, nehogy odakapjon. Rendesen pirítsuk meg, mikor már látjuk, hogy egy kis színe van, akkor másfélszer annyi vizet öntünk rá, megsózzuk és megszórjuk delikáttal. Fedőt teszünk rá, takarékra állítjuk a lángot és körülbelül fél óra alatt megdagadnak a rizsszemek. Ha készen van, puha, akkor lekapcsoljuk és a fedőt rajta hagyva félre tesszük.
  2. Közben a darált húsos pörkölthöz fogunk neki, miközben a rizs puhul. A 4 evőkanál olajon megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát. 1 teáskanálnyi sóval meghintjük, ezáltal könnyebben elpárolog majd a víz a hagymából és előbb lesz üveges. Ha túl gyorsan párologna el a hagyma saját leve, de még nem "puha" a hagyma, akkor kevés vizet öntsünk alá és tegyünk rá fedőt.
  3. Amint megpuhult, összeesett megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal és őrölt köménnyel, majd azonnal felöntjük egy kis vízzel, mert a pirospaprika könnyen megég és keserű lesz az étel. Ráöntjük a húst és addig kevergetjük, míg kifehéredik, majd felöntjük körülbelül 3 dl vízzel és fedő alatt puhára főzzük. Ha már forr, beledobjuk a pörkölt kockát, keverjük, míg feloldódik és hagyjuk tovább főni.
  4. Ha megpuhult a hús levesszük a fedőt és ha sok víz maradt rajta, akkor kicsit hagyjuk még fedő nélkül rotyogni, ezáltal kicsit veszít a szaftjából, de azzal is felhasználhatjuk.
  5. Ha nem szeretjük a nagyon savanyú káposztát, akkor hideg víz alatt átöblíthetjük, így kicsit "kimossuk" az ízét. Ha így teszünk, akkor a víz után alaposan nyomkodjuk ki a káposztát.
  6. Egy 39 x 23 cm-es, legalább 10 cm magas falú tepsit kikenünk kevés margarinnal, majd az aljára leterítünk egy réteg káposztát. Erre simítunk egy réteg húst, majd egy réteg rizst is. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók, de figyeljünk, hogy a legfelső réteg káposzta legyen. Tehát káposzta, hús, rizs, káposzta, hús, rizs és végül káposzta. Ennyi réteg jön ki ebből az adagból.
  7. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  8. A rakottasunk tetejére kenjük a simára kevert tejfölt, majd betoljuk a meleg sütőbe és fél óra alatt összesütjük. Nem kell lefedni, csak addig sütjük, míg a tejföl szép színt kap.
  9. Hagyjuk pár percet hűlni, és akkor szépen adagolhatjuk.