Rakott padlizsán
Rakott padlizsán
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • paradicsom - kilogramm
  • vöröshagyma - 20 dekagramm
  • olívaolaj - 1 dl
  • finomliszt - 10 dekagramm
  • padlizsán - 2 kilogramm
  • fehér bor - 1 dl
  • főtt burgonya - 60 dekagramm
  • forró tej - 6 dl
  • füstölt mozzarella sajt - 20 dekagramm
  • darált sertés lapocka - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. Héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztíjuk és karikára szeleteljük.A paradicsomot felkockázzuk. A padlizsánt megmossuk szárát levágjuk és felkarikázzuk. Besózzuk, szűrőbe tesszük, hogy az esetleges keserű ízét elveszítse és állni hagyjuk.
  2. Ezalatt a megtisztított, felkockázott vöröshagymát egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk rátesszük a darálthúst sózzuk, borsozzuk és 2 teáskanál fűszerkeveréket adunk hozzá. Mikor a hús kifehéredett hozzáadjuk a paradicsomot egy csipet cukrot a bort és fél órát főzzük.
  3. Elkészítjük a besamelt. A margarint teflon edényben felolvasztjuk hozzáadjuk a lisztet. Világos rántást készítünk. Mikor a liszt habzani kezd felöntjük a forró tejjel, habverővel csomó mentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, kiforrraljuk. Tejbegríz sűrűségűnek kell lenni.
  4. A padlizsán szeleteket lemossuk, papírtörlőn megszárítjuk. Mindkét oldalát megkenjük olajjal és grillserpenyőben megsütjük. Összeállítjuk a rakottast. Tepsi aljára tesszük a felkarikázott főtt burgonyát a húsos-paradicsomos ragut, rá a megsütött padlizsán szeleteket. Tetejére a besamelt és a reszelt sajtot. 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.