Rakott padlizsán
Rakott padlizsán
  • timer50 perc
  • moodKönnyű
  • person5 fő

Hozzávalók:

  • közepes padlizsán - 4 darab
  • olívaolaj - 5 evőkanál
  • darálthús - 50 dekagramm
  • Knorr Bolognai spagetti alap XXL - 1 csomag
  • kockázott paradicsom konzerv - 1 doboz
  • száraz vörösbor - 2 dl
  • 6-7 cm-es egész fahéj - 1 darab
  • tej - 5 dl
  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • liszt - 10 dekagramm
  • őrölt szerecsendió - 2 csipetnyi
  • tojássárgája - 2 darab
  • juh vagy kecskesajt - 15 dekagramm

Elkészítés:

  1. A megmosott padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.
  2. 2 evőkanál olivaolajban pirítsuk meg a darált húst, ízesítsük 1-2 csipet sóval. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
  3. Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, a dobozt öblítsük ki fél deci vízzel, ezt is öntsük hozzá. Keverjük hozzá az XXL Knorr Bolognai alapot, adjuk hozzá a fahéjat. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 10 percig.
  4. A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olivaolajat pótoljuk. A megsült szeleteket tegyük papírtörlőre.
  5. Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3-5 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
  6. Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.
  7. Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  8. Tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.