Rakott kelkáposzta
Rakott kelkáposzta
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 4 dl
  • paradicsom - 1 darab
  • vöröshagyma - 2 darab
  • darálthús - 1 kilogramm
  • fokhagymagerezd - 2 darab
  • rizs - 4 dl
  • paprika - 1 darab
  • kelkáposzta - 1 darab

Elkészítés:

  1. A kelkáposztát megtisztítjuk, torzsáját kivesszük, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk só nélkül. Ha kész sózzuk, borsozzuk. Nem kell teljesen barnára párolni,maradjon meg a friss színe.
  2. A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd fölengedjük másfélszeres vízzel és készre főzzük, majd kihűtjük.
  3. A hagymát apró kockára vágjuk, olajon kicsit megdinszteljük, fél teáskanál pirospaprikát, sót, borsot, delikátot és majorannát teszünk bele. A darált húst hozzáadjuk a hagymához és kicsit összepároljuk. Az előre apróra vágott paradicsomot és kaliforniai paprikát is hozzáadjuk a húshoz és felengedjük 2 dl vízzel. Lefedjük és puhára főzzük. A fokhagymát megtörjük és az utolsó 5 percben hozzáadjuk.
  4. Egy nagyobb jénai tálat kicsit kikenünk a hús szaftjával és zsemlemorzsával meghintünk, majd elkezdjük rétegezni: hús szafttal együtt, mert a rizs felszívja majd, rizs, hús, kelkáposzta, majd felkevert tejföllel megcsurgatjuk a káposztaréteget. Így rétegezzük tovább, amíg tart az alapanyagból. Tetejét tejföllel zárjuk és borsot őrölünk rá. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.