Rakott kelkáposzta
Rakott kelkáposzta
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 6 dl
  • vöröshagyma - 4 darab
  • olaj - 3 evőkanál
  • Delikát ételízesítő - 3 evőkanál
  • kelkáposzta - 1 kilogramm
  • darált hús - 50 dekagramm
  • előfőzött rizs - 25 dekagramm

Elkészítés:

  1. 1. A kelkáposzta fejet, óvatosan leveleire szedjük, és megmossuk a leveleket. A közepét, kb egy jó nagy alma nagyságút egyben hagyjuk, ezt csak negyedeljük.
  2. 2. A kelkáposzta leveleket, és a négy darabba vágott közép részt, feltesszük vízbe főni, úgy hogy a főzővízbe beleteszünk egy teás kanál delikát ételízesítőt, és egy pici borsot. Vigyázzunk szét ne főzzük a leveleket.
  3. 3. A hagymákat megpucoljuk, és apró kockára vágva, egy kevés olajon üvegesre piritjuk. Amikor az olajba beletesszük a hagymát, picit sózzuk meg.
  4. 4. Amíg puhul a kelkáposzta, és pirul a hagyma, előkészítjük a rizst. Egy edénybe pici olajon megpirítjuk, fűszerezzük, majd kb. 3 dl fizet öntünk rá, és hagyjuk megpuhulni.
  5. 5. A megpirult hagymához hozzákeverjük a darált hús, borsozzuk, egy teás kanál ételízesítővel ízesítjük, jól összekeverjük, és kicsit pirítjuk. Amikor a hús kezd levet engedni, akkor fedőt helyezünk rá, hogy a saját levében had puhuljon meg. 6. A megpuhult a kelkáposzta leveleket, szépen egyenként kiszedjük tészta szűrőbe, hogy le csurogjon la leve, a 4 db negyedbe vágott káposztát hagyjuk még pár percig puhulni. 7. Elkészítjük a tölteléket. A puhára párolódott darált húst egy nagyobb üvegedényben összekeverjük a párolt rizzsel, és 2 dl tejföllel. Kivesszük a főzővízből a 4db negyed káposzta db-ot, eltávolítjuk a torzs részt és apró kockákra vágva, ezt is hozzákeverjük a húshoz.
  6. 8. Egy hőálló edény aljára, teszünk kb. egy evőkanál olajat, jól szétkenjük, 2 dl tejfölt is. Összeállítás: A lecsepegett káposzta levelek kb 2/3 részével , kibéleljük a sütőedényt, de úgy, hogy mindegyik levélből kivágjuk a torzs részt. Amikor kibéleltük a edényt, beleöntjük a húsos rizses masszát, és egyenletesen elterítjük.. Ezután a maradék káposzta leveleket szépen a tetejére egymás mellé rakva lefedjük a tölteléket. A második doboz tejfölt, pedig egyenletesen a tetején szétkenjük. Ezután sütőbe tesszük, és 200 c fokon kb 25-30 percig sütjük amíg szépen meg nem pirul a teteje.