A rakott kelről
A rakott kel egy olyan étel, amit általában vagy nagyon szeretünk vagy legszívesebben teljesen elkerülnénk. Egy szuper rakott kel titka a fűszerezésben és a jó minőségű hozzávalók kiválasztásában rejlik. A rakott kel általában darált hússal készül, de akár csirke falatokat is adhatunk hozzá. Sőt, a vegetáriánus verziója is szuper, hiszen a rakott kel hús nélkül is elkészíthető.
A rakott kel bármilyen évszakban szuper étel. A hozzávalók könnyen beszerezhetők szinte bármikor és nem terheli meg különösebben a pénztárcánkat sem.
Ha diétázunk, használhatunk hozzá valamilyen zsírszegényebb húst, csirkét vagy pulykát például. A diétás rakott kel esetében a tejfölt helyettesíthetjük például joghurttal. Így is nagyon finom lesz!
Ha szeretnénk egy kicsit eltérő ízhatást, a rakott kelt kínai kelből is elkészíthetjük. Nem változik meg radikálisan az étel íze, de mégis más lesz a végeredmény.
A rakott kel szuper fogás egy átlagos hétköznapon. Akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, így az ízek még jobban összeérnek. Különösen jó, hogy ezt az ételt, akár csak a többi rakott fogást, igen nehéz elrontani. Kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik.
Tálaláskor kínáljunk a rakott kell mellé valamilyen savanyúságot. Kovászos uborka, karfiol de akár egy kis savanyított cékla is remek társa lehet.
Ha megmarad a kelből, készíthetünk belőle később egy kelkáposzta-főzeléket például, ha pedig a húsból lesz több, felhasználhatjuk a későbbiekben egy finom húsos raguhoz.
A rizst főzzük meg.
Közben vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk meg egy kevés olajon egy serpenyőben. Adjuk hozzá a babérlevelet és a darált húst. Pirítsuk a húst fehéredésig.
Majd adjuk hozzá a pörköltkockát és a fűszerpaprikát. Jól keverjük el. Kislángon rotyogtassuk a húst 6-8 percig, időnként megkeverve.
Ha megfőtt a rizs, keverjük össze a hússal. Kóstoljuk meg és ízesítsük egy kis Delikáttal, ha szükséges.
Egy fazékban forraljunk föl vizet. Sózzuk meg. A kelkáposzta leveleit mossuk meg és 30-40 másodpercig tegyük a lobogó vízbe.Majd szűrjük le.
Tegyük a levelek felét egy sütőtál, vagy mélyebb tepsi aljára. Erre tegyük a húst, majd fedjük be a maradék káposzta levelekkel.
A tejfölt keverjük ki egy kis vízzel és öntsük a káposzta tetejére. Tegyük 190 fokos sütőbe 20-25 percre. Ha kivettük, hagyjuk picit állni, hogy szép darabokat tudjunk belőle vágni. Tálaljuk egy kis plussz tejföllel.