Feltöltve:

Rakott karfiol

timer 45
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 3

Hozzávalók

darálthús50 dekagramm
karfiol1 darab
rizs25 dekagramm
Hagyma1 darab
Knorr Pörköltízesítő kocka3 darab
petrezselyemzöld1 csokor
Delikát ételízesítő1 evőkanál
Olaj2 evőkanál
fűszerpaprika1 teáskanál
tejföl2 pohár

A rakott karfiolról
Mindannyian ismerjük a rakott karfiolt, hiszen tipikus menza kaja. Ha az iskolában nem is szerettük meg annyira, biztosan megkedveljük, ha otthon, mi magunk készítjük el! A rakott karfiol igazán egyszerű és finom fogás, az egész családnak ízleni fog. Alapvetően három főbb összetevője van a rakott karfiolnak: darált hús, tejföl vagy besamel, és maga a karfiol. Ha szeretjük, nyugodtan szórhatunk a rakott karfiol tetejére egy kevés reszelt sajtot tejfölbe keverve. Vigyázzunk, ha túl sok sajtot keverünk hozzá, könnyen odaéghet a teteje. Készíthetjük sertéshúsból, csirkehúsból, vagy marhahúsból is a rakott karfiolt, ízlés kérdése, hogy ki, melyiket szereti jobban. Ha nincs otthon darálthús, sonkával is megsüthetjük a rakott karfiolt, úgyis nagyon finom. Ilyenkor érdemes figyelni a sómennyiségre. Akkor is elkészíthetjük a rakott karfiolt, ha húsmentes ételre vágyunk, vagy egyáltalán nem szoktunk húst enni. Ebben az esetben tegyünk egy kevés zsemlemorzsát a főztünkhöz, hogy kiadósabb legyen a végeredmény. Ha szeretjük a tojásos ételeket, szerencsénk van, mert a rakott karfiolhoz a tojás is passzol. Omlósabb ízek elérése érdekében tojás helyett túrót is keverhetünk a rakott karfiolhoz. Tejföllel párosítva remek választás, és igazán kiadós fogás. Hogyha a zöldséges ízek kedvelői vagyunk, bátran adjunk a rakott karfiolhoz gombát vagy répát.
Igazán ízletes, leturmixolva, bébiételnek is kiváló. Ha gondban vagyunk, hogy mit készítsünk ebédre vagy vacsorára, remek mentőötlet lehet.

Elkészítés

1. lépés

Rakott karfiol elkészítés 1. lépés képe

Forraljunk fel bő 1 liter vizet, ízesítsük 1 evőkanál Delikáttal, főzzük benne a rózsáira szedett karfiolt 3-4 percig.

2. lépés

Rakott karfiol elkészítés 2. lépés képe

Szűrőkanállal szedjük ki a megfőtt karfiolt.

3. lépés

Rakott karfiol elkészítés 3. lépés képe

Adjuk az alaposan leöblített rizst a forrásban lévő vízhez és főzzük készre 15-18 perc alatt.

4. lépés

Rakott karfiol elkészítés 4. lépés képe

Ezalatt vágjuk apróra a hagymát és forró olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a darált húst.

5. lépés

Rakott karfiol elkészítés 5. lépés képe

A húst pirítsuk fehéredésig, dobjuk rá a pörköltkockákat, öntsünk alá 1.5 dl hideg vizet és pároljuk 3-5 percig. Közben vágjuk apróra a petrezselyem zöldet és adjuk a húshoz.

6. lépés

Rakott karfiol elkészítés 6. lépés képe

Egy margarinnal kikent hőálló edény aljára tegyük a megfőtt rizst, erre a húst, végül a karfiolrózsákat.

7. lépés

Rakott karfiol elkészítés 7. lépés képe

Öntsük le a simára kikevert tejföllel. Tegyük 200 fokos sütőbe 10-15 percre, és süssük össze, míg a tejföl elkezd kicsit barnulni. Tálaláskor megszórhatjuk édes fűszerpaprikával.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem