Feltöltve:

Rakott karfiol

timer 45
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 3

Hozzávalók

darálthús50 dekagramm
karfiol1 darab
rizs25 dekagramm
Hagyma1 darab
Knorr Pörköltízesítő kocka3 darab
petrezselyemzöld1 csokor
Delikát ételízesítő1 evőkanál
Olaj2 evőkanál
fűszerpaprika1 teáskanál
tejföl2 pohár

A rakott karfiolról
Mindannyian ismerjük a rakott karfiolt, hiszen tipikus menza kaja. Ha az iskolában nem is szerettük meg annyira, biztosan megkedveljük, ha otthon, mi magunk készítjük el! A rakott karfiol igazán egyszerű és finom fogás, az egész családnak ízleni fog. Alapvetően három főbb összetevője van a rakott karfiolnak: darált hús, tejföl vagy besamel, és maga a karfiol. Ha szeretjük, nyugodtan szórhatunk a rakott karfiol tetejére egy kevés reszelt sajtot tejfölbe keverve. Vigyázzunk, ha túl sok sajtot keverünk hozzá, könnyen odaéghet a teteje. Készíthetjük sertéshúsból, csirkehúsból, vagy marhahúsból is a rakott karfiolt, ízlés kérdése, hogy ki, melyiket szereti jobban. Ha nincs otthon darálthús, sonkával is megsüthetjük a rakott karfiolt, úgyis nagyon finom. Ilyenkor érdemes figyelni a sómennyiségre. Akkor is elkészíthetjük a rakott karfiolt, ha húsmentes ételre vágyunk, vagy egyáltalán nem szoktunk húst enni. Ebben az esetben tegyünk egy kevés zsemlemorzsát a főztünkhöz, hogy kiadósabb legyen a végeredmény. Ha szeretjük a tojásos ételeket, szerencsénk van, mert a rakott karfiolhoz a tojás is passzol. Omlósabb ízek elérése érdekében tojás helyett túrót is keverhetünk a rakott karfiolhoz. Tejföllel párosítva remek választás, és igazán kiadós fogás. Hogyha a zöldséges ízek kedvelői vagyunk, bátran adjunk a rakott karfiolhoz gombát vagy répát.
Igazán ízletes, leturmixolva, bébiételnek is kiváló. Ha gondban vagyunk, hogy mit készítsünk ebédre vagy vacsorára, remek mentőötlet lehet.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Forraljunk fel bő 1 liter vizet, ízesítsük 1 evőkanál Delikáttal, főzzük benne a rózsáira szedett karfiolt 3-4 percig.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Szűrőkanállal szedjük ki a megfőtt karfiolt.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Adjuk az alaposan leöblített rizst a forrásban lévő vízhez és főzzük készre 15-18 perc alatt.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Ezalatt vágjuk apróra a hagymát és forró olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a darált húst.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    A húst pirítsuk fehéredésig, dobjuk rá a pörköltkockákat, öntsünk alá 1.5 dl hideg vizet és pároljuk 3-5 percig. Közben vágjuk apróra a petrezselyem zöldet és adjuk a húshoz.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Egy margarinnal kikent hőálló edény aljára tegyük a megfőtt rizst, erre a húst, végül a karfiolrózsákat.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Öntsük le a simára kikevert tejföllel. Tegyük 200 fokos sütőbe 10-15 percre, és süssük össze, míg a tejföl elkezd kicsit barnulni. Tálaláskor megszórhatjuk édes fűszerpaprikával.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Marokkói zöldséges csirketagine

timer 120"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lencsés, kolbászos egytálétel

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 2

Csicseriborsó füstölt kolbásszal

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Rakott karfiol paprikásan

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Rakott karfiol

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Vadas egytálétel

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis vadas

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Magyaros egytál

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Húsos burgonyagombóc

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Tejszínes burgonya sonkával szórva

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Brassói aprópecsenye

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0

Rakott cukkini

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Mexikói egytálétel

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Cymes marhából

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre