Rákoczi túrós
Rákoczi túrós
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • sütőpor - 1 darab
  • só - 1 darab
  • tejföl - 1 dl
  • tojássárga - 1 darab
  • cukor - 60 gramm
  • Ráma - 120 gramm
  • liszt - 240 gramm

A díszítéshez

  • tojásfehérje - 3 darab
  • porcukor - 120 gramm
  • baracklekvár - 1 kevés

A töltelékhez

  • zsemlemorzsa - 1 darab
  • mazsola - 50 gramm
  • tojás - 3 darab
  • cukor - 100 gramm
  • tehéntúró - 500 gramm

Elkészítés:

  1. A hozzávalókból omlós tésztát készítünk, fél óráig pihentetjük, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú lapra kinyújtjuk. Ramával kikent, lisztezett tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben (180 fok), mérsékelt tűznél, világos rózsaszínűre félig megsütjük. Közben a túrót áttörjük, a cukorral és a tojássárgákkal habosra kikeverjük, hozzáadjuk a megáztatott, és lecsepegtetett mazsolát, végül óvatosan a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket. A tészta tetejét meghintjük kb. fél maroknyi zsemlemorzsával, rásimítjuk a tölteléket, visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A díszítésre szánt tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, nyomózsákba tesszük, és megrácsozzuk vele a túró tetejét. Még annyi időre visszatesszük a sütőbe, hogy a tojáshab egy kis színt kapjon. A sütőből kivéve a habrácsok közeit megkenjük baracklekvárral. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Vízbe mártott késsel kockára vágjuk.