Rácsos szilvás lepény
Rácsos szilvás lepény
  • timer100 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 75 dekagramm
  • sütőpor - 1 csomag
  • túró - 50 dekagramm
  • tej - 8 evőkanál
  • olaj - 8 púpos evőkanál
  • cukor - 17 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • szárított, reszelt narancshéj - 1 csomag
  • szilva - 2 kilogramm
  • szilvalekvár - 5 dekagramm
  • zsemlemorzsa - 5 evőkanál
  • tojássárgája - 2 darab
  • Ráma - 3 dekagramm
  • porcukor - 1 darab

Elkészítés:

  1. A lisztet a sütőporral, a túróval, a tejjel, az olajjal, 15 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal jól összegyúrjuk, letakarva 10 percre hűtőbe tesszük.
  2. A tészta 2/3 részét 3 mm vastagra, 32x38 cm-es lappá nyújtjuk, majd Ramával kikent tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvárral, megszórjuk a zsemlemorzsával, és kirakjuk a magozott, élükre állított fél szilvákkal.
  3. A maradék tésztát a tepsi méreténél kicsit kisebbre kinyújtjuk és rácsot készítünk belőle. A lepény széleit megkenjük 2 ek. vízzel elkevert tojássárgával. A rácsot a gyümölcsrétegre fektetjük, széthúzzuk, és körben lenyomkodjuk.
  4. Előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük. A rácsot a tojásos keverékkel megkenjük, eloszlatjuk rajta a feldarabolt Ramát, megszórjuk a maradék cukorral, és további 15 percig sütjük. Ha kihűlt porcukorral meghintjük.