Feltöltve:

Püspökkenyér

timer 20
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A díszítéshez

dió5 dekagramm

-

vegyes, aszalt gyümölcs20 dekagramm
Ráma20 dekagramm
porcukor12 dekagramm
kristálycukor8 dekagramm
citrom reszelt héja1 darab
Tojás4 darab
Liszt20 dekagramm
Sütőpor1 csipetnyi
vaníliás cukor1 csomag

A püspökkenyérről

A már a középkorban is ismert püspökkenyér Németországon keresztül jutott el hazánkba. A másik nevén Stolle, egy karácsonyi sütemény, melyet leggyakrabban őzgerinc formában készítenek kelt tésztából és szárított gyümölcsökből. A püspökkenyeret sűrű kelttésztából készítik hagyományosan mazsolával, kandírozott citrom és narancshéjjal és cukrot sütnek a külsejére. A püspökkenyér története több száz évre nyúlik vissza. Első említése a 14. században történt, amikor is Henrik püspök ajándékaként említik az első karácsonyi püspökkenyeret, melyet hívőinek adott böjt idején. Bár ilyenkor még közel sem abban a formájában volt ismert az ízletes püspökkenyér, mint napjainkban, hiszen a vallásos dogmák nem engedték a tejtermékek fogyasztását, ezért az eredeti püspökkenyér recept vaj helyett repceolajat tartalmazott és nagyon szerény étek volt, mivel még gyümölcsök sem voltak benne. A 15. században kezdték el vajjal készíteni, amikor VII. Ince pápa engedélyezte a vaj használatát azoknak, akik vétkükért bűnbocsánatot fizettek. Így vette kezdetét a püspökkenyér ma is közkedvelt receptjének kialakulása. Azóta sokféle püspökkenyér-változat létezik, és kevesen tudják csak, hogy az eredeti püspökkenyér recept mennyire szerény is volt. Napjainkban a püspökkenyeret készítik olajjal vagy zsírral is akár, de a legelterjedtebb püspökkenyér receptek általában vajat tartalmaznak. A püspökkenyér egyébként világszerte kedvelt ünnepi csemege, bár receptje régiónként változik. Németországban vastag, fehér cukorréteg borítja a püspökkenyeret, melyet Christstollennek, azaz Krisztuskenyérnek hívnak, mivel formája hasonlít a bepólyált Krisztusra.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, a tojások sárgáját pedig egy bögrébe. A fehérjéhez hozzáadjuk a kristálycukrot. A citromot lereszeljük, a lisztet átszitáljuk és a sütőporral, valamint az aszalt gyümölcsökkel összekeverjük. A díszítésre szánt diót durvára vágjuk.

  2. 2. lépés

    A puha Ramát kézi mixerrel habosra keverjük és hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a citrom lereszelt héját, valamint a vaníliás cukrot. Miután kihabosodott, egyesével belekeverjük a tojások sárgáját.

  3. 3. lépés

    Krémes habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral. A tojásfehérje 1/3-át rászedjük a Ramás alapra, fakanállal finoman összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék fehérjét és 2-3-szor átforgatjuk. Rákanalazzuk a lisztes keverék felét, 3-4 keverés és a maradék lisztes keverékkel teljesen egyneművé keverjük.

  4. 4. lépés

    A tésztát egy Ramával kikent és belisztezett szögletes püspökkenyérformába töltjük. Eligazítjuk és megszórjuk a durvára vágott dióval úgy, hogy az egy sávot alkosson hosszában a kenyerünk tetején.

  5. 5. lépés

    Előmelegített sütőben 175 °C-on 35-40 percig sütjük. Miután langyosra hűlt, kiborítjuk a formából és szeleteljük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem