Puncsszelet
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • tojás - 8 darab
    • kristálycukor - 32 dekagramm
    • liszt - 34 dekagramm
    • olaj - 1 dl

    Cukorszirup

    • kristálycukor - 30 dekagramm
    • citromsav - 0.25 teáskanál
    • rum, vagy aroma - 3 teáskanál
    • puncs, vagy aroma - 3 teáskanál
    • vanília aroma - 1 teáskanál
    • piros ételfesték - 1 pár csepp

    Töltelék

    • eperlekvár - 20 dekagramm

    Máz és díszítés

    • porcukor - 15 dekagramm
    • citromlé - 3 evőkanál
    • pisztácia - 2 evőkanál

    Tepsi

    • liszt - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tésztához keverjük krémesre a tojásokat a cukorral. Apránként szitáljuk bele a lisztet, majd dolgozzuk bele az olajat. Töltsük két, magas falú tepsibe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig. Hintsük meg liszttel, és borítsuk konyharuhára. Szórjuk a 30 dkg cukrot 3 dl vízbe, és kis lángon főzzünk belőle szirupot, ízesítsük a citromsavval, a rummal, a puncs- és a vanília aromával, majd hagyjuk kihűlni. Osszuk két adagra, és az egyiket fessük meg az ételszínezékkel. Vágjuk el vízszintesen az egyik tésztalapot, majd mindkét darabot kenjük meg a lekvár 2/3-val. A másik tésztalapot vágjuk kb. 3 cm széles csíkokra. Tegyük tepsibe az egyik lekváros lapot. Váltogatva mártogassuk a tésztacsíkokat a színtelen, meg a piros szirupba, és rakjuk szorosan egymás mellé a tepsiben lévő tésztára. Borítsuk rá a másik lapot a lekváros oldalával lefelé, majd fektessünk rá nehezéknek vágódeszkát, és tegyük a hűtőbe éjszakára. Vegyük ki a tepsiből a süteményt. Kenjük meg a maradék lekvárral, majd vonjuk be a porcukorból, a citromléből, és a 4 evőkanál forró vízből kevert mázzal, végül díszítsük a pisztáciával.