Plov (Üzbég rizses húsos egytálétel)
Plov (Üzbég rizses húsos egytálétel)
  • timer175 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • sárgarépa - 1 kilogramm
  • vöröshagyma - 1 darab
  • petrezselyemzöld - 2 csokor
  • Knorr Házias Marhahús Levesalap - 2 darab
  • boróka bogyó - 10 mag
  • marhahús - 1 kilogramm
  • napraforgó olaj - 3 evőkanál
  • római kömény - 1 teáskanál
  • kurkuma - 1 teáskanál
  • kerekszemű rizs - 800 gramm
  • egész fokhagyma - 1 darab

Elkészítés:

  1. Vágjuk a húst kockára. Pucoljuk meg és vágjuk a hagymát apróra.
  2. Hevítsünk olajat egy széles aljú lábosban. Pirítsuk rajta meg a húst 8-10 percig. Majd adjuk hozzá a hagymát. Pároljuk, pirítsuk együtt a húst a hagymával. Adjuk hozzá az egyik marhahús levesalapot. Időnként öntsünk hozzá egy kis vizet, ha már elfőtte a levét. Adjuk hozzá a kicsit megnyomkodott boróka bogyókat. Pároljuk így tovább kb. 45 percig, mikor már kicsit puhult a hús (az állat korától és a húsrésztől függően ez az idő változhat).
  3. Közben pucoljuk meg a sárgarépát és vágjuk vékonyabb hasábokra. Amikor a hús már puhult, adjuk hozzá. Ne keverjük össze, inkább hagyjuk meg külön rétegben. Adjuk hozzá a római köményt. Fedjük le újra és közepes lángon pároljuk tovább kb. 25-30 percig.
  4. Közben mossuk át legalább háromszor a rizst, addig, amikor már tiszta víz folyik le róla. Adjuk hozzá a húshoz és a répához, de ne keverjük el, hanem hagyjuk meg a rétegeket. A fokhagymát kicsit nyissuk szét és tegyük a rizs közepébe úgy, hogy az fedje el a hagymát.
  5. A másik marhahúsleves alapot oldjuk fel fél liter forró vízben és öntsük az ételhez. Szórjuk meg a kurkumával a rizst. Főzzük így kb. 5 percet, mikor a víz jó részét már fölvette a rizs.
  6. Ezután a lábos szélei felül egy lapos fakanál segítségével húzzuk fölfelé a rizst a tál közepe felé úgy, hogy egy kupola formát kapjunk. Ezt szépen simítsuk el, lapogassuk le egy kicsit és lefedve főzzük tovább kis lángon kb. 15 percet. Ezután zárjuk el a gázt és hagyjuk tovább lefedve még kb. 5 percet, hogy bent a gőzben tovább puhuljon az étel.
  7. Ezután öntsük ki egy nagy tálra az egészet, rendezgessük el ízlésesen az összetevőket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg friss petrezselyemzölddel a tetejét. Aki igazán autentikusan szeretné, az próbálja ki koriander zölddel.