Pljeskavica
Pljeskavica
  • timer50 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • marhanyak - 50 dekagramm
  • sertés lapocka - 30 dekagramm
  • bárány lapocka - 20 dekagramm
  • fej vöröshagyma - 1 darab
  • őrölt bors - 2 teáskanál
  • szódabikarbóna - 2 teáskanál
  • citromlé - 1 evőkanál
  • Knorr Marhahúsleves-kocka - 3 darab
  • fokhagyma - 4 dekagramm
  • só - 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. Forraljunk fel kb. 2 dl vizet és oldjuk fel benne a marhahúsleves kockákat, hagyjuk kihűlni.
  2. A hagymát vágjuk vékony szeletekre, a húst csíkokra. Keverjük össze, daráljuk le kétszer a húsdarálón.
  3. A szódabikarbónát keverjük el a citromlével, és keverjük a húshoz.
  4. Lassan adagolva, folyamatosan keverve, adagoljuk a marha alaplevet a húshoz. Folyamatosan keverjük, míg a teljes mennyiséget felveszi a hús (legalább 12-15 perc).Lefóliázva, hűtőben pihentessük legalább 1 éjszakán keresztül.
  5. A zúzott fokhagymát keverjük el 1 dl forró vízzel és 1 tk sóval. Hagyjuk kihűlni, majd letakarva hűtőben hagyjuk állni legalább 1 éjszakán keresztül.
  6. Szűrjük le a fokhagymát és a felfogott levet keverjük a húshoz. Keverjük legalább 5 percen keresztül.
  7. Olajos kézzel formáljunk 8 nagyobb húsgombócot, majd lapítsuk ki vékony, szűk 1 cm lapos korongokra.
  8. Grillezzük oldalanként 3-4 percen keresztül. Tálaljuk lilahagymával, ajvárral, lepénykenyérrel.