Pizza házi pizzaszósszal
Pizza házi pizzaszósszal
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • oregánó - 2 teáskanál
  • vöröshagyma - 2 darab
  • tojás - 8 darab
  • bors - 1 teáskanál
  • császárszalonna - 10 dekagramm
  • paradicsompüré - 20 dekagramm
  • cukor - 1 evőkanál
  • tej - 1 dl
  • fokhagymagerezd - 10 darab
  • sajt - 30 dekagramm
  • liszt - 70 dekagramm
  • kefír - 4 dl
  • kömény - 2 teáskanál
  • só - 2 teáskanál
  • lilahagyma - 8 darab
  • élesztő - 1 darab
  • kukorica konzerv - 2 darab
  • étolaj - 1 dl

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk az élesztőt dolgozni. Addig a lisztet beleszitáljuk egy edénybe, belekeverjük a sót és a köményt. Egy mélyedést készítünk a liszt közepébe, ide beleöntjük a kefírt, az olajat és az élesztős tejet. Jól összedolgozzuk a tésztát, addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor kitesszük nyújtólapra, negyedekre vágjuk, majd a negyedeket is megfelezzük és 8 egyforma cipót képezünk. Ezeket megformázzuk, beletesszük egy műanyag edénybe, a tetejüket egy picit megkenjük olajjal, lefedjük és betesszük a hűtőbe.
  2. A szószt a következőképpen készítjük. A szalonnát felkockázzuk és elkezdjük pirítani, lassú tűzön, nehogy megégjen. Ha császárszalonnát használunk, akkor pici olajat öntsünk alá. Amíg pirul a szalonna, összekockázzuk a hagymát és apróra vágjuk a fokhagymát. A szalonna amikor megpirult, kiszedjük az edényből és ebben az olajban megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát egy pici sóval. Amikor a hagyma megpirult, beleöntjük a paradicsom konzerveket, felöntjük kb. 1-1,5 dl vízzel, hozzáadjuk a borsot, a cukrot, az oregánót. Beletesszük a megpirult szalonnakockákat és jó sűrűre főzzük. Ezután az egészet összeturmixoljuk.
  3. A tojásokat megfőzzük, hideg vízben lehűtjük, majd tojásszeletelővel felszeleteljük. A szalonnát felcsíkozzuk, a hagymát felszeleteljük, a kukoricát tésztaszűrő segítségével lecsöpögtetjük. A sajtot is egy műanyag edénybe nagyobb reszelőn lereszeljük. A hozzávalókat, ha előkészítettük, tegyük külön-külön műanyag dobozba, így tároljuk.
  4. A tésztából, ha megkelt, egy cipót beleteszünk a sütőedénybe és kézzel szétnyomkodjuk. Megkenjük szósszal és ízlés szerint díszítjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, 5-10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten. 200 fokon 10-15 percig süssük. Amikor a teteje megsült, nézzük meg az alját is, nehogy nyers maradjon. Jó étvágyat.