oregánó | 2 teáskanál |
---|---|
vöröshagyma | 2 darab |
tojás | 8 darab |
bors | 1 teáskanál |
császárszalonna | 10 dekagramm |
paradicsompüré | 20 dekagramm |
cukor | 1 evőkanál |
tej | 1 dl |
fokhagymagerezd | 10 darab |
sajt | 30 dekagramm |
liszt | 70 dekagramm |
kefír | 4 dl |
kömény | 2 teáskanál |
só | 2 teáskanál |
lilahagyma | 8 darab |
élesztő | 1 darab |
kukorica konzerv | 2 darab |
étolaj | 1 dl |
Pizza házi pizzaszósszal a Főételek kategóriában
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk az élesztőt dolgozni. Addig a lisztet beleszitáljuk egy edénybe, belekeverjük a sót és a köményt. Egy mélyedést készítünk a liszt közepébe, ide beleöntjük a kefírt, az olajat és az élesztős tejet. Jól összedolgozzuk a tésztát, addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor kitesszük nyújtólapra, negyedekre vágjuk, majd a negyedeket is megfelezzük és 8 egyforma cipót képezünk. Ezeket megformázzuk, beletesszük egy műanyag edénybe, a tetejüket egy picit megkenjük olajjal, lefedjük és betesszük a hűtőbe.
A szószt a következőképpen készítjük. A szalonnát felkockázzuk és elkezdjük pirítani, lassú tűzön, nehogy megégjen. Ha császárszalonnát használunk, akkor pici olajat öntsünk alá. Amíg pirul a szalonna, összekockázzuk a hagymát és apróra vágjuk a fokhagymát. A szalonna amikor megpirult, kiszedjük az edényből és ebben az olajban megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát egy pici sóval. Amikor a hagyma megpirult, beleöntjük a paradicsom konzerveket, felöntjük kb. 1-1,5 dl vízzel, hozzáadjuk a borsot, a cukrot, az oregánót. Beletesszük a megpirult szalonnakockákat és jó sűrűre főzzük.
Ezután az egészet összeturmixoljuk.
A tojásokat megfőzzük, hideg vízben lehűtjük, majd tojásszeletelővel felszeleteljük. A szalonnát felcsíkozzuk, a hagymát felszeleteljük, a kukoricát tésztaszűrő segítségével lecsöpögtetjük. A sajtot is egy műanyag edénybe nagyobb reszelőn lereszeljük. A hozzávalókat, ha előkészítettük, tegyük külön-külön műanyag dobozba, így tároljuk.
A tésztából, ha megkelt, egy cipót beleteszünk a sütőedénybe és kézzel szétnyomkodjuk. Megkenjük szósszal és ízlés szerint díszítjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, 5-10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten. 200 fokon 10-15 percig süssük. Amikor a teteje megsült, nézzük meg az alját is, nehogy nyers maradjon. Jó étvágyat.