Feltöltve:

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon

timer 60
mood Nehéz
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

víz3 dl
citromlé2 evőkanál
cukor30 dekagramm
citrom1 darab
eper20 dekagramm
bor1 darab
csokoládé10 dekagramm
dzsemfix1 csomag
virágszirom1 liter
rosé zselé3 evőkanál
eperpüré3 evőkanál

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon a Desszertek kategóriában

Elkészítés

1. lépés

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon elkészítés 1. lépés képe

Pitypangzselé elkészítése: a virágokat megtisztítjuk a zöld részektől, mert azok keserű ízt adnak a mézünknek. Ez egy elég hosszadalmas és szöszmötölős folyamat, de megéri a munkát. Egy edénybe tesszük és frissen forralt vízzel leforrázzuk, éppen hogy el kell lepnie a szirmokat a víznek. Lefedjük és egy éjszakát állni hagyjuk, de legalább 12 órát, majd másnap leszűrjük. 3 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, egészítsük ki vízzel. A leszűrt "teát" lábasba tesszük és beleöntjük a dzsemfixet. Folyamatosan keverve nagy lángon felforraljuk, majd ha zubog, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a citromlevet, valamint a cukrot, amit addig kevergetünk, amíg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd visszatesszük a gázra és nagy lángon főzzük még legalább öt percig. Ezután elzárjuk az gázt, pihentetjük öt percet, ha képződött hab, akkor azt leszedjük, ha csak hártyás lett, akkor jól elkeverjük és sterilizált üvegekbe töltjük. Ezután mehet a száraz dunsztba, amíg teljesen ki nem hűl.

2. lépés

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon elkészítés 2. lépés képe

Rosé zselé elkészítése: a citromot alaposan átmossuk, majd vékonyan meghámozzuk és a héját szép vékony csíkokra vágjuk. A rosét lábasba töltjük, majd elkeverjük a dzsemfixel, beleszórjuk a citromhéjforgácsokat és nagy lángon főzzük forrásig. Ekkor beletesszük a cukrot, átkeverjük amíg el nem olvad és újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és 5 percet pihentetjük. Alaposan átkeverjük és steril üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba tesszük amíg ki nem hűl.

3. lépés

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon elkészítés 3. lépés képe

Eperpüré elkészítése: a megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kis lyukú szűrőn. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére forraljuk. Néha keverjük át, mert odakaphat. Mielőtt elzárjuk, keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt és hagyjuk kihűlni.

4. lépés

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon elkészítés 4. lépés képe

Ahogy készül, lépésről-lépésre: a szobában ne legyen 22 foknál melegebb, elvileg 18-20 fok az ideális, de gyerekeknél nem fogok 18 fokot csinálni pusztán ezért. Ne főzzünk közben, ne legyen nagy a páratartalom, ne legyen gőz, mert ezektől csúnya, foltos lesz a bonbon. A forma legyen por és cseppmentes. Van aki rámelegít hajszárítóval kicsit, mielőtt elkészítené a hüvelyt, van aki kicsit hűti, (tanfolyamon a csíkozás miatt hűtve volt, jó volt, másnak melegítve jó a forma), én meg nem csinálok vele semmit, csak hagyom szobahőmérsékleten. Jó minőségű belga, vagy francia csokival dolgozzunk. Én Callebaut csokival dolgoztam és dolgozom mindig.
Ezeknek a csokiknak a csomagolásuk oldalán fel van tüntetve a kristályosodási skála. Elsőként kimérjük mennyi csokira van szükségünk és elkezdjük melegíteni 45 fokosra. Amíg a csoki melegszik, a konyhapultra vágunk egy nagyobbacska darab sütőpapírt, elővesszük a spatulát, vagy kenőkést és a poharakat, amiket fejjel lefelé szépen le is helyezhetünk a sütőpapírra. Mindezek után visszahűtjük 27 fokosra a csokit. Kevergetjük egy kiskanállal folyamatosan, (bár akkor se lesz semmi, ha csak néha rákeverünk, csak ne dermedjen meg sehol a csoki), vagy kiöntjük a munkalapra és folyamatos mozgásban tartjuk a csokit, hogy ne szilárdulhasson vissza, de szerintem az is működőképes, ha hideg vízbe állítjuk a kis csokis tálat és ott keverjük, de elég hirtelen is meg tud ám szilárdulni, szóval oda kell figyelni. Ha a munkalapra öntjük a legjobb, ha gránit a munkalapunk. Az sem baj, ha sima fóliázott, csak épp nehezebben fog kihűlni, tovább kell simogatni a csokit. Újra rámelegítünk, amíg eléri a 28, max. 29 fokos hőt az olvadt csokink. A forma előkészítve, ráöntjük szépen vízszintesen a csokit. Elsimítjuk a kenőkéssel úgy, hogy minden mélyedésbe jusson. Vagy annyiba, amennyi bonbont szeretnénk. Dolgozhatunk a forma felével is, ekkor a tőlünk távolabbi felével dolgozzunk. Nem is kell, hogy tele legyenek a mélyedések, inkább az a lényeg, hogy a mélyedések oldalfalaira rátapadjon a csoki, de természetesen az a legjobb, ha teli tudjuk tölteni a mélyedéseket csokival. Igyekezzünk úgy dolgozni, hogy a formánknak ne folyjon minden oldalán a csoki, szorítkozzunk csak a tőlünk távolabb eső rövidebb oldalára, ott toljuk le a csokit. A legjobb rész jön. Ezek után szépen csapkodjuk oda az asztalhoz így vízszintesen. Ennek célja, hogy a légbuborékok szépen feljöjjenek és távozzanak. Ha ezzel végeztünk és szétvertük az asztal szélén a formát, akkor a két poharat úgy állítsuk be a sütőpapíron, hogy a forma hosszanti két végét rá tudjuk ültetni a poharakra. Kissé kocogtassuk meg a forma hátát több helyen a kenőkés másik végével, hogy meginduljon a csoki kifelé. Amikor már annyira nem folyik, akkor nyúljunk alá a kenőkéssel és húzzuk le a csokit, ami még kilóg a formából. Ha már nem folyik a csoki, megfordíthatjuk és rendesen lehúzzuk a felesleges csokit. Ezután mehet a forma a hűtőbe 10 percre, kb. 12 fokra.
Ezzel a módszerrel érjük el azt a szép vékony, roppanós csokiburkot. Azt a csokit, ami kifolyt a sütőpapírra, visszatesszük a csoki fondübe és melegen tartjuk, vagy újra melegítjük majd ha talpalni fogunk. Amikor megszilárdult a csoki (a hűtő hatása, hogy elkezd zsugorodni a csoki és ezzel), kezdi elengedni a formát. Alulról nézve lehet látni egyes formáknál, hogy már nem tapad, vagy nem mindenhol tapad a hüvely a formába, vagy ha belenyúlunk és megpróbáljuk gyengéden kivenni a hüvelyt ki is jön. Amikor kivesszük a hűtőből a formát, spaklival letoljuk róla a felesleges csokit. Ezután a már előre elkészített tölteléket beletöltjük a hüvelyekbe.

5. lépés

Habzsákba tesszük a rozé zselét és a formákba nyomunk egy réteget. Ezután egy másik habzsákból az eperpüréből is nyomunk rá egy réteget.

6. lépés

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon elkészítés 6. lépés képe

Maximum a formák 3/4-éig töltjük a tölteléket, hogy le tudjuk zárni a bonbonokat. Ha megtöltöttük mindet, akkor én itt is az asztalhoz szoktam csapkodni egy kicsit a formát, hogy a légbubik innen is kijöjjenek és ha olyan a töltelék, akkor szépen elterüljön. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a csokinkat újra előkészítjük. Nem feltétlen szükséges újra temperálni (melegíteni, hűteni, ismét melegíteni), elég ha csak 28-29 fokosra melegítjük és talpalhatunk, hiszen ez az alja, ennek nem kell csillognia. De aki tökéletes bonbont szeretne, az előtt egy újabb temperálási folyamat áll. Tehát a hüvely készítésből visszamaradt csokit újra melegítjük 45 fokig, majd folyamatosan keverve visszahűtjük 27 fokosra és újra melegítjük 28-29 fok közé.
Ha ez megvan, akkor a hüvely készítését ismételjük meg, csak már töltött hüvelyekkel. Tehát vízszintesen tartjuk a formát, a felénk eső részére rácsurgatjuk a csokit, majd a kenőkéssel elsimítjuk, hogy mindenhol szépen betakarja a lyukakat. Kicsit odacsapkodjuk vízszintesen az asztal széléhez a formát, hogy a levegő ismét kijöjjön, majd a felesleget alaposan lehúzzuk elsimító mozdulattal a forma másik vége felé, le, egyenesen a sütőpapírra. Ha lyukat vélnénk felfedezni, oda tegyünk még egy kis csokit, majd húzzuk le a felesleget. Mehet a hűtőbe 10 percre, amíg a csoki megszilárdul. Ha megszilárdult, akkor spakli barátunkat kézbe véve levakeráljuk a forma felszínén maradt felesleges csokit. Ezzel gyakorlatilag lesorjázzuk a bonbonokat, kifordítva nem lesznek a bonbon alján kiálló részek. Picit még érdemes ezután vissza tenni a hűtőbe, majd pár perc elteltével reménykedni, hogy kifordulnak a bonbonok, remélhetőleg az összes. A hűtőből utoljára kivéve, ilyen formán, ha fejjel lefelé fordítjuk, jobb esetben azonnal kipotyognak a munkalapra, vagy az asztalra, ezért ne akarjunk alánézni közben és ne tartsuk egy kilométerre az asztal fölé, mert becsapódáskor szegénykék kinyiffanhatnak. Ha nem esnek ki maguktól, akkor picit odakoccantva az egyik élét az asztalhoz már hallhatjuk is a potyogásukat. Ha némelyik makacsul ragaszkodik a házas élethez a formával, akkor kis hűtőben töltött mézes hetek után celebrálhatjuk a válásukat, újabb él koccintással az asztalhoz kiimádkozzuk a formából a ragaszkodó egyedeket is.

7. lépés

Pitypang- és rozézselés eperpürével töltött ponbon elkészítés 7. lépés képe

A szép, elegáns bonbonokat bordó selyemporral tehetjük még különlegesebbé és csillogóbbá. Nem is tudom, hogy ezek a kis tünemények-e a méltó kísérői egy pohár jó fajta rosénak, vagy fordítva.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem