Feltöltve:

Pisztáciás-vaníliás keksz

timer 80
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjuk
csokoládé
meggy (befőtt is lehet)

A tészta lekenéséhez

tojásfehérje1 darab

A tészta nyújtásához

finomliszt1 darab

A vaníliás tésztához

vaníliarúd1 darab
1 csipetnyi
tojás1 darab
finomliszt28 dekagramm
Ráma12.5 dekagramm

A pisztáciás tésztához

őrölt pisztácia10 dekagramm
finomliszt25 dekagramm
tojás1 darab
mandulaaroma2 csepp
porcukor5 dekagramm
1 csipetnyi
marcipánmassza (zöld vagy fehér)8 dekagramm
Ráma12.5 dekagramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A marcipánmasszát először magában, majd a Ramával nagyon jól elmorzsoljuk. Ezután addig keverjük, amíg sima nem lesz, a legjobb elektromos habverővel. A sót, a porcukrot, a mandulaaromát és a felvert tojást hozzáadjuk, végül a liszttel összeforgatott pisztáciával összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

  2. 2. lépés

    A vaníliás tésztához a puha Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A kettéhasított vaníliarúd kikapart húsával, csipetnyi sóval, a felvert tojással és a liszttel összedolgozzuk, fóliába téve szintén 2 órán át a hűtőben pihentetjük. Ahogy a képen látható, kétféleképpen is formázhatjuk: kis tekercsnek vagy “sakktáblának”.

  3. 3. lépés

    Előbbihez mindkét tésztát elfelezzük, a vaníliásat enyhén lisztezett gyúrólapon, de még jobb, ha 2 lap sütőpapír, vagy folpack között kb. 25x20 cm-es lappá nyújtjuk. Kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, majd az ugyanekkorára ellapított pisztáciás tésztát is ráfektetjük. Szorosan feltekerjük. A maradék tésztából ugyanígy még egy tekercset formálunk. Alufóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.

  4. 4. lépés

    A másik formához a pisztáciás tészta kb. egyharmadát lecsípjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon, de még jobb, ha 2 lap sütőpapír, vagy folpack között kb. 25x17 cm-es, kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A maradék tésztát 1 cm vastag téglalap alakúra lapítjuk, majd 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A vaníliás tésztát ugyanígy felcsíkozzuk, azaz 6, egyenként kb. 25 cm hosszú csíkra vágjuk. A kinyújtott tésztát a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük. Felénk eső oldalán, hosszában 4-4 “fehér” illetve “zöld” tésztacsíkkal felváltva kirakjuk. Tojásfehérjével megkenjük, majd újabb 4 csíkot rakunk rá úgy, hogy a fehérre zöld, a zöldre fehér kerüljön. Lekenjük, majd még egy réteget ráfektetünk és a tetejét is lekenjük. Az alaptésztát ügyesen ráhajtjuk, majd alufóliába csomagoljuk és 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.

  5. 5. lépés

    Akár tekercses, akár sakktábla szerűre formáltuk, a tésztát éles késsel kb. 0,5 cm vastagon felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt megsütjük.

  6. 6. lépés

    Ha kihűlt, sütőpapírral bélelt fémdobozokba rakjuk. Száraz, hűvös helyen 1 hónapig is eláll.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre