Paradicsomos húsgombóc
Paradicsomos húsgombóc
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • darálthús - 40 dekagramm
  • rizs - 10 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • Knorr Erőleveskocka - 2 darab
  • Delikát ételízesítő - 1 teáskanál
  • paradicsompüré - 15 dekagramm
  • közepes fej vöröshagyma (160 g) - 2 darab
  • zellergumó (80 g) - 0.25 darab
  • tv paprika - 1 darab
  • kis csokor petrezselyemzöld - 1 darab
  • olaj - 6 evőkanál
  • liszt - 2 evőkanál
  • cukor - darab
  • őrölt bors - darab

Elkészítés:

  1. A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük. A finomra vágott vöröshagymát 1 ek olajon üvegesre pirítjuk. A megpirult hagymát húzzuk félre, adjuk hozzá az erőleves kockákat, és a finomra vágott petrezselyem zöldet. A forró hagymában a kockák fel fognak olvadni.
  2. A darált húst összekeverjük a tojással, őrölt borssal, a fűszeres pirított hagymával. A félig főtt rizst leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, a húshoz adjuk, jól összekeverjük.
  3. A paradicsompürét kikeverjük 1 liter hideg vízzel.
  4. Hozzáadjuk a tisztított hagymát, zellert, a középen bevágott, de egészben hagyott paprikát. Ízesítjük 1 tk Delikáttal, ízlés szerint cukorral (javasolt 2 tk).
  5. Felforraljuk, közben a húsból gombócokat formázunk, belehelyezzük a paradicsomos lébe és lassú tűzön 30 perc alatt készre főzzük.
  6. A gombócokat kiszedjük a léből.
  7. Amíg főnek a gombócok, a lisztet az olajon lassú, közepes lángon zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve szűk 1 dl hideg vízzel simára keverjük.
  8. A főzőlét a rántással sűrítjük, 3-5 perc alatt kiforraljuk, átszűrjük. Kóstolás után, szükség szerint, utóízesítsünk kevés Delikáttal, cukorral. Tálaláskor visszatesszük a paprikákat a paradicsommártásba.