Feltöltve:

Pacalpörkölt

timer 80
mood Közepes
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

vöröshagyma20 dekagramm
Bors1 teáskanál
fokhagymagerezd2 darab
fűszerpaprika2 evőkanál
pacal1 kilogramm
étolaj6 evőkanál
Erős Pista1 evőkanál
piros arany2 evőkanál

A pacapörköltről
A pacalpörkölt egy rendkívül megosztó étel. Sokak számára mennyei étel, de vannak, akik már csak a gondolatától is elborzadnak, tudva, hogy tulajdonképpen marhagyomorból készül.
A pacalpörkölt az egyik legkarakteresebb ízű pörköltféle. Magyarország mellett, Spanyol-, Francia- és Olaszországban is előszeretettel készítik helyi verzióját.
Sokak számára a pacalpörkölt alkalmi étel, leggyakrabban szabadtéri rendezvényeken, nagyobb közösségi eseményeken, vásárokon találkoznak vele. Ha tehetjük, készítsük el szabadtűzön. Egy jó kis kertiparti remek alkalom arra, hogy pacalpörkölt készítésére adjuk a fejünket. Ha otthon készítjük a pacalpörköltet, az egyik legfontosabb kérdés, hogyan lehet minél egyszerűbben és gyorsabban elkészíteni, úgy, hogy a konyhánk ne vegye át teljesen a pacal jellegzetes szagát. A pacalpörkölt rajongói számára jó hír, hogy a piacokon, henteseknél egyre több helyen kapható előre megtisztított, felcsíkozott pacal. Nyugodtan vásároljunk előfőzött vagy akár mirelit pacalt is, így rengeteg vesződéstől megszabadítjuk magunkat. Ha biztosra akarunk menni, még egyszer előfőzhetjük a pacalt egy kis sós vízben, néhány szem borssal és fokhagymával, mielőtt pacalpörkölt lenne belőle.
A pacalpörkölt főzési ideje egy kicsit hosszú ugyan, 3-4 órát is igénybe vehet, de szerencsére nem kell folyamatosan figyelnünk rá, így elég, ha csak időnként ránézünk.
A pacalpörköltet tálalhatjuk főtt burgonyával, de pár szelet kenyérrel, savanyúsággal és csípős paprikával is remek fogás.

Elkészítés

1. lépés

Az apró kockára vágott hagymát az étolajon üvegesre pároljuk. Belerakjuk a fokhagymát, a pirospaprikát, a piros aranyat, az Erős Pistát és kevergetve kissé átpirítjuk, majd rárakjuk a pacalt.

2. lépés

Felöntjük vízzel úgy, hogy majdnem ellepje. Sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a kukta tetejét és 45-60 percig főzzük benne. Közben néha rázogatjuk, hogy oda ne kapja. Ezután megnézzük, hogy megpuhult e, ha igen, akkor kissé elfőzzük a levét. hogy sűrű szaftot kapjunk.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem